latinica  ћирилица
08/11/2020 |  11:09 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Радојичић: Мост у Доцу биће симбол Бањалуке (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић озваничили су данас почетак изградње новог и највећег моста преко ријеке Врбас у насељу Долац, који ће коштати 7,5 милиона КМ и повезати центар града са насељима Обилићево и Старчевица.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Око нас настаје Бањалука 21. вијека. Ово је велики дан за наш град. Јесмо оптерећени неким другим темама, али овако крупни пројекти ће се видјети тек са генерацијама које долазе - рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да је ово нова силуета и нова разгледница града, коју ће, нада се, туристи фотографисати као што фотографишу Кастел. 

Фото: РТРС

- Израдња моста у Доцу садржи седам фаза и не подразумијева само изградњу највећег моста, већ и реконструкцију саобраћајница и приобалног дијела на обје стране Врбаса. У првој фази градиће се колски мост намијењен за саобраћај моторних возила, са четири саобраћајне траке, у оба смјера, укупне ширине око 21 метар - навео је Радојичић.

Рекао је да је рок за извођење радова двије године.

- Ово је компликован и сложен пројекат јер ће нови мост, не само бити један од симбола града, већ ће у саобраћајном смислу квалитетном везом повезати лијеву и десну обалу Врбаса и центар града са Обилићевом и Старчевицом - истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Ријеч је о почетку прве фазе изградње моста, који ће градити домаћа компанија "Интеграл инжењеринг" која је изабрана на међународном тендеру и с којом је недавно потписан уговор о изградњи.

Овом догађају присуствовали су представници Градске управе, лидери појединих политичких партија и бројни грађани.

У првој фази градиће се колски мост намијењен за саобраћај моторних возила, са четири саобраћајне траке у оба смјера, укупне ширине око 21 метар, а рок за извођење радова је двије године.

Цвијановић и Радојичић озваничили почетак изградње новог моста на Врбасу (Фото: РТРС)

Пројекат укључује и реконструкцију саобраћајница и приобалног дијела на обје стране ријеке Врбас, која ће се изводити у седам фаза.

У каснијим фазама радиће се и пјешачко-бициклистички мост, реконструкција саобраћајница са обје стране Врбаса, од Булевара цара Душана до моста, као и реконструкција и проширење постојеће Мачванске улице код Клинике за психијатрију и спајање са Источним транзитом.

Једна од фаза је и уређење подмостовља и цијеле зоне Доца.

Припреме за градњу моста трајале су три године, а идејно рјешење је добијено на међународном архитектонском конкурсу.