latinica  ћирилица
09/11/2020 |  13:02 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Спољнотрговинска размјена БиХ мања за 15 одсто

Обим спољнотрговинске размјене БиХ од јануара до септембра износи 20.383.347.000 КМ и смањен је за 3,5 милијарде КМ, односно 15 одсто, у односу исти период прошле године.
Вјекослав Вуковић  (Фото:glassrpske.com) -
Вјекослав Вуковић (Фото:glassrpske.com)

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је данас новинарима у Сарајеву да је извоз из БиХ у протеклих девет мјесеци износио 7.809.942.000 КМ, те да је мањи за 13 одсто него у истом периоду лани.

Вуковић је рекао и да је увоз у БиХ износио 12.573.405.000 КМ, те да је за 16 одсто мањи.

- У марту, априлу и мају, у мјесецима када смо били затворени због пандемије вируса корона имали смо отежан промет робе преко границе БиХ и тада је пад извоза био око 26 одсто, а пад увоза више од 28 одсто. Зато можемо рећи да сада биљежимо благо побољшање - навео је Вуковић.

Он је истакао да се опоравак биљежи у металском и електро-сектору, дрвној и текстилној индустрији.

- Не можемо рећи да смо потпуно задовољни, јер ће нам за опоравак требати мало више времена - поручио је Вуковић, додајући да је Спољнотрговинска комора БиХ у времену пандемије предложила свим нивоима власти у БиХ око 40 мјера, од којих је 30 усвојено.

Он је изразио увјерење да ће и у наредном периоду однос власти и привреде бити добар, те да ће резултати тога бити видљиви.

- Наш фокус је био на неспречавању увоза и извоза. Свјесни смо да су увоз и извоз били успорени, а разлог за то је што смо имали само три међугранична прелаза који су били дефинисани за то - објаснио је Вуковић.

Он је поручио да се константно разговара са сусједним земљама, посебно Србијом и Хрватском, те изразио увјерење да увоз и извоз у будућем периоду неће бити успорени.

- Настојимо да граничне прелазе одржимо на свим дијеловима БиХ. Да то не буду, као што је било раније, само три гранична прелаза - рекао је Вуковић.

Он је додао да не предвиђа закључавање БиХ.

- Видјећемо какве мјере ће бити донесене у зависности од епидемиолошке ситуације, али оне ће се највише односити на угоститељство, скраћивањем радног времена - рекао је Вуковић и додао да су код релевантних тијела власти највише апеловали за помоћ угоститељству и туризму, као и међународном превозу путника, јер су ти сектори највише штете претрпјели.

Вуковић је рекао да се привреди може највише помоћи куповином домаћих производа, те да треба водити рачуна и о тржишту ЕУ на које БиХ извози више од 70 одсто производа и тржишту земаља ЦЕФТА.

"- е смијемо фаворизовати домаћу робу у односу на оно што увозимо, али подизањем свијести можемо доћи у квалитетну ситуацију. Те производе треба брендирати и подићи свијест грађана - поручио је Вуковић.

Он је рекао да је незапосленост највећа социоекономска посљедица пандемије, те да је у Федерацији БиХ у вријеме закључавања износила 6,2 одсто, у Републици Српској 2,5 одсто и Брчко дистрикту два одсто.

Вуковић је рекао да би "мини-Шенген" обезбиједио бржи промет робе на границама и да би у том смислу био олакшан и увоз и извоз.

Белма Хасић из Сектора за макроекономски систем при Спољнотрговинској комори БиХ рекла је да је покривеност увоза извозом од јануара до септембра ове године повећана за два одсто у односу на исти период прошле године.

Она је навела да је због пандемије изазване вирусом корона смањен извоз на тржиште главних трговинских партнера, осим на тржиште Швајцарске и Турске.

- Смањен је извоз у Њемачку више од 80 милиона КМ, Хрватску 53 милиона, Србију 155 милиона, те Италију 28 милиона КМ - рекла је Хасићева.

Хасићева је навела да је по обиму размјене Хрватска главни трговински партнер БиХ из ЕУ, те да обим размјене износи 3,16 милијарди КМ, а покривеност увоза извозом око 50 одсто.

Она је рекла да БиХ након ЕУ највише извози у земље ЦЕФТА региона.

- Од укупног извоза 17 одсто се извози на тржишта ЦЕФТА. У девет мјесеци текуће године укупан извоз из БиХ на ово тржиште износио је 1,3 милијарду КМ и мањи је за 15 одсто у односу на прошлу годину - навела је Хасићева.

Она је рекла да БиХ са земљама ЦЕФТА остварује покривеност увоза извозом 64 одсто, те суфицит са свим земљама, осим Србије и Молдавије.