latinica  ћирилица
10/11/2020 |  13:16 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Нова ангио-сала смањиће смртност од кардиоваскуларних болести

Начелник Завода за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Саша Вујиновић изјавио је да 48 одсто људи у Српској умре од кардиоваскуларних болести, те да ће нова ангио-сала, која је данас пуштена у рад у овом центру у Бањалуци, допринијети да се тај број смањи.
Бањалука: УКЦ пуштена у рад ангио-сала - Фото: РТРС
Бањалука: УКЦ пуштена у рад ангио-салаФото: РТРС

- Иако је сада у фокусу пандемија која нас је задесила, не смијемо заборавити да и даље највише људи умире од кардиоваскуларних обољења. Само у 2018. години 7.000 људи је умрло од ових болести - рекао је Вујиновић новинарима.

Након званичног пуштања у рад ангио-сале, Вујиновић је навео да је ријеч о сали најсавременијих карактеристика која се може наћи само у најпрестижнијим центрима.

- Ова опрема нам омогућава дводимензионалне и тродимензионалне анализе крвних судова, функционалне анализе крвних судова, извођење ултразвучних прегледа симултано са ангио-прегледима, што је технолошки помак какав до сада нисмо имали - нагласио је Вујиновић.

Према његовим ријечима, од посебног је значаја што нова сала омогућава да се прегледи изводе са знатно мањом дозом јонизирајућег зрачења.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је најсавременија ангио-сала опремљена уз помоћ Владе Републике Српске, предсједника Републике Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Ова сала је доказ да паралелно са лијечењем ковид пацијената лијечимо и све друге пацијенте и радимо на унапређењу здравља становника Републике Српске - рекао је Ђајић.

Он је додао да је поносан на своје сараднике и све здравствене раднике, истичући да је у УКЦ-у више од 60 пацијената на респиратору, а за око 200 је потребна кисеоничка подршка.