latinica  ћирилица
12/11/2020 |  15:07 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Соколском дому враћен сјај (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Бијељине Мићо Мићић свечано су данас отворили обновљену зграду Соколског дома у овом граду којој су враћени стари сјај и функционалност.
Милорад Додик и Мићо Мићић отворили обновљену зграду Соколског дома - Фото: СРНА
Милорад Додик и Мићо Мићић отворили обновљену зграду Соколског домаФото: СРНА

Зграда Соколског дома, која је објекат под заштитом државе, биће сједиште најмлађег позоришта Републике Српске "Семберија" и свјетски прослављеног Хора "Србадија".

Зграда Соколског дома у Бијељини изграђена је 1929. године у неовизантијском или српско-византијском стилу.

Милорад Додик у Бијељини (фото: СРНА)

Соколски дом у Бијељини је угловница у центру града, у Улици Кнеза Иве од Семберије, а саграђен је тридесетих година прошлог вијека, када су у готово свим већим градовима тадашње Краљевине Југославије грађене зграде соколара – витезова спорта, али и националног јачања и отпора свакој окупацији.

Пројекат за изградњу урадио је познати српски архитекта Момир Коруновић, предводник националног стила, који је у периоду између два свјетска рата широм југословенских простора изградио више од 80 објеката различитих намјена, претежно цркава, спомен-обиљежја, соколских домова и пошта.

- Инспирисан средњовјековним српско-византијским сакралним неимарством, традиционалном моравском кућом са луковима, тековинама арт нувоа, романтичарског експресионизма, чешког рондо-кубизма и арт декоа, оформио је синкретичку, препознатљиво ауторску варијанту националног стила . рекла је раније Срни бијељински архитекта Љубинка Стевић.

Милорад Додик у Бијељини (фото: СРНА)

Она наводи да је зграда Соколског дома у Бијељини управо грађена у националном стилу - неовизантијском или српско-византијском.

Према ријечима Стевићеве, у документу "Анализа постојећег стања и ревизија валоризације културно-историјског и природног насљеђа града Бијељина" из 2002. године, који је урађен у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Соколски дом валоризован је као објекат споменичких вриједности.

Милорад Додик у Бијељини (фото: СРНА)

Одлуком Комисије за очување националних споменика 2019. године проглашен је националним спомеником, који уживају највиши степен заштите у Републици Српској.

Налази се на парцели површине 1.143 метра квадратна која је у посједу града.

Бијељинска Дирекција за изградњу и развој града урадила је комплетан главни пројекат реконструкције, санације и адаптације Соколског дома којим су обухваћени радови на уређењу фасаде и унутрашњости објекта, као и замјена инсталација водовода и канализације, електро-инсталација, гријања и вентилације.