latinica  ћирилица
13/11/2020 |  21:11 ⇒ 14/11/2020 | 14:12 | Аутор: РТРС

Српска има добру будућност; Заједнички пројекти са Србијом (ВИДЕО)

Заједнички капитални пројекти са Србијом који ће бити реализовани, гарантују добру будућност за све становнике Српске, поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, гостујући у нашој емисији Специјал: Српскa се гради.
Специјал - Српска се гради - Фото: РТРС
Специјал - Српска се градиФото: РТРС

- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић била је у посјети Српској до сада 11 пута, и само то показује какву ми имамо сарадњу. То је још само прије десетак година било незамисливо, јер прве посјете послије избора ишле су у Сарајеву. Сада смо све промијенили, а то је континуитет добре политике и сагледавање заједничких стратешких интереса - нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да су и у Србији и Српској задовољни како се гради Бањалука, али и Српска, те нагласила да ће заједнички пројекти обезбиједити бољу будућност становницима с обје стране Дрине.

Предсједница Српске је истакла да је веома задовољна оним што види током својих обилазака Републике, од градова, до сеоских средина.

- Не разумијем људе који траже само негативности и све виде црно. Наша реалност је да имамо развијену путну инфраструктуру, нове аутопутеве, а подлога за све то јесте наша буџетска стабилност. Крупним корацима идемо напријед од 2006. године, само правећи и градећи, већ и доносећи законске акте како би што лакше реализовали те пројекте - каже Цвијановић.

Она је додала да за будућност Српске не треба бринути.

- Развијамо се, градимо, повећавамо плате и пензије, све је то Република. Уз све то имамо институције које су најстабилније у региону - поручила је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је сарадња Републике Српске и Србије најбоља могућа, те да је 59 милиона евра у посљедњих седам година Србија уложила у Српску.

- Циљ је био да у свим општинама реализујемо неки од инфраструктурних пројеката који ће бити финансиран средствима Србије, Републике Српске и локалних заједница, што и остварујемо - рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су изјавом о сарадњи са Србијом у вези са изградњом ХЕС "Горња Дрина" створени услови за почетак радова на пројекту вриједном око 500 милиона евра.