latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:27 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Мора се знати да је Диана Будисављевић спасавала српску дјецу

Српска православна омладина Инзбрука поздравила је одлуку власти тог града да вртић који је до сада носио име нацистичког љекара Бургхарда Брајтнера преименује и назове по Диани Будисављевић, али је изразила жаљење што се у образложењу именовања не спомиње да је Будисављевиђева за вријеме Независне Државе Хрватске спасила неколико хиљада српске дјеце.
Диана Будисављевић - Фото: Screenshot/YouTube
Диана БудисављевићФото: Screenshot/YouTube

Власти у Инзбруку назвале вртић по Диани Будисављевић

- Проблем је јер се у тексту о именовању, који је изашао у званичном гласилу "Инзбрук информише" не помиње да је Диана спасила српску дјецу - рекао је предсједник Српске православне омладине Инзбрука Владимир Влајић.

Он је за Вечерње новости рекао да је та организација упутила Сенату Инзбрука и Одбору за културу писмо у којем је поручено да се не смије занемарити да су на подручју НДХ по Хитлеровом благослову и уз подршку нацистичког државног апарата, чији су дио били и многобројни Аустријанци, постојали логори смрти у којима су стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома страдали у геноциду.

- Диана је имала срећу да добије одобрење да извлачи српску дјецу из тих логора. Замислите како би, на примјер, наши јеврејски суграђани реаговали када би институције у континуитету изостављале чињеницу да су жртве Холокауста били Јевреји - наведено је у писму.

Из Српске православне омладине Инзбрука констатовали су да ће се, ако жртве не буду назване правим именом, испоставити да починиоци злодјела побјеђују, јер је "њихов циљ и био да се идентитет жртава заувек избрише".

Исте расправе као поводом именовања вртића биле су актуелне прољетос, поводом одлуке градске власти да поставе спомен-плочу на родну кућу Диане Будисављевић.

Идеја је била да стоји да је Будисављевићева спасла 10.000 дјеце, али без навођења њиховог српског поријекла на што су реаговали Срби у Аустрији, Амбасада Србије у тој земљи, Међународни комитет Маутхаузен и српски историчари.

Одлука о том се још чека.