latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:03 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Дачић: Вријеме је за правду за српске жртве

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је, поводом изјава појединих званичника самопроглашеног Косова да је вријеме да Специјални суд у Хагу позове на одговорност и српске функционере, укључујући и њега, да разумије нервозу Албанаца који нису очекивали да ће њихови злочини бити процесуирани, истичући да је вријеме за правду за српске жртве.

- Прошло је вријеме њихове прве љубави са неким западним земљама. Вријеме је за правду за српске жртве - рекао је Дачић.

Навео је да је предсједник Социјалдемократске иницијативе /НИСМА/ Фатмир Љимај, према тврдњама самих Албанаца из такозване ОВК - браће Мазреку лично учествовао у убиству и мучењу Срба у Клечки.

- Срамотно је да сада његова партија скреће пажњу са суђења за злочине ОВК-а над Србима, као и да цијели свијет види какве су злочине учинили против нашег народа - рекао је Дачић за "Вечерње новости"

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да су се албански терористи и сепаратисти први пут суочили са правном одговорношћу и отуда овако нервозна реаговања из Приштине и Тиране.

Они нису навикли да буду позивани да положе рачуне за све што су чинили. За њих је увек Београд био тај који је изложен притисцима разних врста. Ово су очајнички потези некога ко се до сада понашао као размажено дете, коме се све толерише", рекао је Анђелковић.

Он сматра да спрега Приштине и Тиране у овим посљедњим покушајима да се оцрни Србија није никакво изненађење.

- Рама, кад год му је лоша политичка ситуација код куће "удара" на Београд - закључио је Анђелковић.

Осим иницијативе да пред Специјалним судом буду саслушани Дачић, Радомир Марковић и други функционери Србије у Приштини су представници Покрета "Самоопредјељење" покренули иницијативу да у парламенту у Тирани буде усвојена декларација која осуђује "српски геноцид на Косову"