latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:25 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

Храповић: Закључавање свих градова у Црној Гори и даље опција

Модел потпуног закључавања свих градова у Црној Гори није склоњен са дневног реда, већ је само привремено одгођен, поручио је црногорски министар здравља Кенан Храповић.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Он је рекао да неће чекати 1. децембар како би донијели нове мјере, већ ће, уколико буде потребно, изабрати крајње рестриктивни модел закључавања свих градова.

- Вјерујем да ове три једноставне мјере - ношење маски, поштовање физичке дистанце и хигијена могу да буду модел понашања како бисмо избјегли тај рестриктивни модел - рекао је Храповић, који је и предсједник Националног координационог тијела Владе Црне Горе.

Према његовим ријечима, ако се буду поштовале мјере, смањиће се ширење епидемије, локално преношење вируса и растеретиће се здравствени систем.

Он је навео да су приликом доношења посљедњих мјера размишљали о привредној активности и нормалном одвијању наставе у школама.

- Потпуно закључавање би нас одвојило од породица, пријатеља, што би довело до раста симптоматских стања психозе, што су тешка стања - рекао је Храповић за Телевизију Црне Горе.

Он је истакао да је држава учинила све што је у њеној моћи да донесе одговарајуће мјере, а на појединцима је одговорност да се те мјере поштују.

- Радимо све да сачувамо здравствену супстанцу и здравље свих нас. Мјере које доносимо не одговарају свима, али циљ коме тежимо је сигуран и исправан. Зар је тако тешко поштовати тако једноставне мјере - држање дистанце, ношење маски и хигијена? - упитао је Храповић.

Храповић је навео да је црногорски здравствени систем у вријеме епидемије показао да није на зачељу европских, иако су неки очекивали да не буде тако.

- Здравље се не смије и не може политизовати. Ускоро ће доћи транзиција власти, али здравствени радници су и даље ту, они ће и даље да нас лијече и мораћемо да поштујемо мјере, јер је то једини начин да сачувамо здравље - поручио је Храповић.