latinica  ћирилица
17/11/2020 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Одбијена апелација за накнаду након обустављене истраге за терористички напад

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану тужбу Кемала Мурића којом је потраживао 60.000 КМ за накнаду нематеријалне штете након што је против њега и још неколико особа Тужилаштво БиХ обуставило истрагу о планирању терористичког напада за нову 2016. годину.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Како је наведено у одлуци Уставног суда, захтјеви за тужбу за накнаду нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, повреде угледа, части и достојанства личности у износу од 60.000 КМ нису основани, преноси Бирн.

- Другостепени суд је приликом одмјеравања овог вида штете у довољној мјери оцијенио специфичне околности конкретног случаја, као што су тежина кривичне оптужбе, дужина трајања притвора и мјера забране, налаз и мишљење вјештака, апелантову животну доб, његове породичне околности и слично, оцијенивши да износ од 5.000 КМ представља адекватну сатисфакцију за све душевне болове проузроковане неоснованим лишењем слободе и одређивањем мјера забране - наведено је у одлуци Уставног суда.

У одлуци је наведено да се одбија апелација Кемала Мурића поднесена против пресуда Суда БиХ од 28. септембра 2018, 16. октобра 2017. и 7. августа 2017. године.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 7. августа 2017. године Мурићу је предвиђен износ од 3.400 КМ на име нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, повреде угледа, части и достојанства личности, као и накнаде трошкова парничног поступка у износу од 1.092 КМ.

Другостепеном пресудом Суда БиХ од 16. октобра 2017. године, дјелимично је усвојена Мурићева жалба и првостепена пресуда преиначена да му се исплати износ од 5.000 КМ.

Пресудом ревизијског вијећа Суда БиХ од 28. септембра 2018. године дјелимично је уважена жалба и преиначена је другостепена пресуда, на начин да се Мурићу за надокнаду трошкова парничног поступка исплати износ од 1.865 КМ.

Мурић је ухапшен и притворен, у предмету кодног назива "Рез", у децембру 2015. заједно са Елвиром Муратовићем, Семиром Салковићем, Зулфом Алајбеговићем, Едином Табаковићем, Дарком Пецом, Елвиром Машићем и Адисом Кешаном.

Након мјесец притвора, одређене су им вишемјесечне мјере забране, а истрага против њих је обустављена у децембру 2016. године.

Мурића и остале је Тужилаштво БиХ сумњичило да су планирали терористички напад који је, како је раније наведено, требао бити изведен у Сарајеву за нову 2016. годину, а поред њих су у акцији "Рез" били приведени Адмир Ахметовић, Билал Дервишић, те Нермин Ћуприја, али су пуштени одмах након испитивања.