latinica  ћирилица
17/11/2020 |  13:34 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Кавалек: Захвалност бирачима што су изашли на изборе

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек захвалила је бирачима у БиХ што су изашли на локалне изборе и тако инвестирали у демократску будућност, саопштено је из ОЕБС-а.
Кетлин Кавалек (фото: explainlife.com) -
Кетлин Кавалек (фото: explainlife.com)

Кавалекова је изразила захвалност и свим лицима која су била ангажована на бирачким мјестима и омогућила неометано гласање, посматрачима који су помогли да се обезбиједи интегритет избора, те медијима на професионалном извјештавању и објављивању правовремених и адекватних информација широј јавности.

- Честитамо званичницима којима су бирачи указали привилегију и одговорност да им служе и желимо им успјех у настојањима да одговоре на потребе својих заједница. Јасно је да грађани у БиХ имају велика очекивања од изабраних званичника да се фокусирају на бољитак својих заједница у интересу свих грађана - истакла је Кавалекова.

Иако није било већих инцидената током избора, Мисија ОЕБС-а у БиХ указује на одређена питања која су уочена и која изазивају забринутост, додаје се у саопштењу.

Из ОЕБС-а наводе да је одзив бирача у БиХ остао прилично низак и да је гласало само око 50 одсто становништва, чему је узрок вјероватно и епидемија вируса корона.

Што се тиче изборног процеса, Мисија је примијетила да су медији, политичке странке и невладине организације пријавиле бројне наводне нерегуларности на различитим бирачким мјестима, укључујући и случајеве у којима посматрачима није било дозвољено да уђу на бирачка мјеста.

- Позивамо Централну изборну комисију, тијела за спровођење закона и тужилаштва широм БиХ да што прије реагују. То је једини начин да се поново врати повјерење у изборни процес у БиХ - поручила је Кавалекова.

Она је у недјељу посјетила Коалицију "Под лупом", која је распоредила 2.600 независних посматрача широм БиХ током изборног дана.

Из ОЕБС-а истичу да је присуство независних посматрача један од најбољих начина очувања интегритета избора.