latinica  ћирилица
17/11/2020 |  14:30 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Добој: Пет политичких субјеката потписало захтјев ЦИК-у за понављање избора

Представници ПДП-а, ДНС-а, СДС-а, Народног покрета "Бањалука зове" и СП-а данас су, због, како наводе, уочених изборних неправилности, потписали заједнички захтјев о понављању локалних избора у овом граду, који ће бити достављен Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ.
Град Добој - Фото: РТРС
Град ДобојФото: РТРС

У захтјеву се тражи и да буду смијењени актуелни предсједник и чланови Градске изборне комисије, да ЦИК у Добоју формира независну изборну комисију, да у поновљеним изборима буде онемогућен рад свим предсједницима и члановима бирачких одбора код којих су уочене изборне неправилности, да поновљене изборе прате независне организације, те да на бирачким мјестима буде постављен видео-надзор.

Члан Главног одбора ПДП-а Оливера Недић рекла је на конференцији за новинаре да ће заједнички захтјев, уз приложене доказе, данас бити упућен ЦИК-у, а предсједник Градског одбора ПДП-а Слободан Васиљевић наводи да су предали више од 500 примједби на спровођење комплетног изборног процеса.

Предсједник Градског одбора ДНС-а Славко Глигорић поручио је да ће истрајати у захтјеву да се у овом граду понове избори, без обзира што је ова странка на локалним изборима освојила један одборнички мандат.

Повјереник за Градски одбор СДС-а Раде Јанковић рекао је да, након 30 година, ова политичка партија у Добоју није прешла изборни цензус за улазак у Градску скупштину због, како наводи, изборне крађе, а као аргумент истиче да је њихов кандидат за градоначелника освојио више од 2.000 гласова, а одборничка листа око 400.

Представник Народног покрета "Бањалука зове" Мирослав Боројевић тврди да су у Добоју дуплиране изборне акредитације, као и да посматрачима појединих субјеката није дозвољено да присуствују бирачким мјестима.

Конференцију за новинаре је организовао и предсједник Извршног одбора Градског одбора СП-а Ведран Глигорић, који је позвао добојски СНСД, којем не спори изборну побједу, да прихвати да у Добоју буду поновљени избори.