latinica  ћирилица
17/11/2020 |  15:49 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Лавров: Дијалог Москве и Берлина у интересу Европе

Поновно успостављање дијалога између Русије и Њемачке, уз међусобно поштовање и добре сусједске разговоре, у интересу је подручја Европе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је у обраћању путем линка организаторима и учесницима форума "Потсдамски сусрети" рекао да би поновно успостављање добрих односа Москве и Берлина могло да допринесе побољшању ситуације у Европи.

- Искрено смо заинтересовани за то. Полазимо од претпоставке да можемо и да треба да превазиђемо период тензија у нашим билатералним односима - истакао је Лавров.

Лавров је нагласио да су односи Русије и ЕУ наставили да се погоршавају у посљедњих неколико година, али да то није кривица Москве.

Према ријечима шефа руске дипломатије, "колеге из ЕУ су, у намјери да обезбиједе једностране предности на штету других, одабрале кратковиди избор у корист логике односа "господар-роб" и архаичних нултих геополотичких игара", ради стварања нових линија подјеле".

Лавров је објаснио да поступци ЕУ укључују пружање подршке неуставном државном удару у Украјини, једностране санкције Русији и уништавање читавог вишеслојног система дијалога између Москве и Брисела.

- Као резултат тога, наш заједнички континент суочен је са кризом повјерења великих размјера, а европске компаније, укључујући њемачке, суочене су са значајним губицима. Посљедица тога је неискориштен потенцијал руско-њемачких односа -  напоменуо је Лавров.

Лавров је рекао да Берлин наставља са политиком ограничавања Русије, те да су бескрајне оптужбе, ултиматуми и пријетње Москви постале рутинско средство у њемачкој спољној политици.

Руски министар упозорио је на високу цијену тренутних тензија, коју плаћа народ Европе, чија је безбједност постала талац себичног политичког приступа који су увеле "прекоокеанске земље".

- У исто вријеме, увјерени смо да је одржана могућност за обликовање архитектуре мира, као и једнаке и недјељиве евроазијске и евроатлантске безбједности - изјавио је Лавров.

Лавров је подсјетио да су Русија и Европа суочене са заједничким изазовима и пријетњама, као што су тероризам, некоришћење оружја за масовно уништавање и пандемија вируса корона, те да ти изазови захтијевају заједничке напоре.

Према мишљењу шефа руске дипломатије, једини могући начин за суочавање са поменутим пријетњама јесу заједнички напори засновани на општепризнатој међународној законској основи.

- Сматрамо да је одбијање филозофије хегемоније и доминације, санитарног кордона и челичних завјеса гаранција успјеха на овом тешком путу. Русија је увијек спремна за једнаки заједнички рад и потрагу за равнотежом интереса - додао је Лавров.