latinica  ћирилица
17/11/2020 |  15:51 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Сребреница: Срби упозорили на преваре

Представници Коалиције српских странака "Заједно за Сребреницу", која је подржавала кандидата Младена Грујичића за начелника општине, данас су изнијели мноштво примједби на нерегуларност избора на биралиштима у мјестима у Федерацији БиХ на којима се гласало у одсуству, а посебно у Градачцу и Живиницама.
Сребреница: Коалиције "Заједно за Сребреницу" - Фото: СРНА
Сребреница: Коалиције "Заједно за Сребреницу"Фото: СРНА

Лидер ове коалиције Радомир Павловић рекао је на конференцији за новинаре да је, према подацима које су прикупили, Грујичић побиједио за начелника општине, те да ће српске странке имати већину од најмање 11 одборника у Скупштини општине Сребреница.

Он је навео и да у мјестима у ФБиХ није дозвољено посматрачима из Сребренице да остваре увид у изборни процес и да је у Градачцу прије почетка избора у кутији било убачено више од 100 гласова.

- Када смо све сабрали дошли смо до податка да је Грујичићева предност толика да, ако би сви гласови у одсуству и путем поште били за бошњачког кандидата Алију Табаковића, недостајало би му око 400 гласова да стигне Грујичића - појаснио је Павловић.

Он је истакао да и Грујичић очекује значајан број гласова путем поште и са биралишта у одсуству.

- Одборнике ће имати СНСД, који је добио највише гласова, те СДС, ДНС и Уједињена Српска - прецизирао је Павловић, који је предсједник сребреничког СНСД-а.

Он је навео да се претходних дана водила медијска кампања у вези са изборима у Сребреници, гдје је тај процес протекао мирно, у демократској атмосфери и било је много мање примједби него 2016. године.

- Пораз Табаковића и бошњачке листе треба тражити у гласовима на редовним бирачким мјестима. Анализирајући резултате избора из 2016. године видљиво је да је Грујичић добио око 350 гласова више на редовним бирачким мјестима него прије четири године, док је Табаковић добио око 100 гласова мање него Ћамил Дураковић 2016 - нагласио је Павловић.

Он је оцијенио да су медијске оптужбе чланова бошњачког изборног штаба на регуларност избора у Сребреници очајничка настојања да тако оправдају изборни пораз.

Павловић је указао да је Централна изборна комисија БиХ ове године направила преседан и први пут након потписивања Дејтонског мировног споразума онемогућила да гласа око 300 особа које су након 1. октобра извадиле личне документе у Сребреници.

Предсједник сребреничког СДС-а и члан ове коалиције Момчило Цвјетиновић рекао је да су избори успјешно приведени крају након мноштва перипетија и примједби и да су резултати очекивани, иако се очекивала већа разлика на редовним бирачким мјестима у корист српских политичких партија.

- ЦИК БиХ се поново својим одлукама укључио да у Сребреници смањи или доведе одређене политичке партије на власт у Сребреници. Тај тренд међународни, који је од 1996. године присутан у Сребреници, још није схватио реалност овог мјеста - напоменуо је Цвјетиновић.

Он је поручио да ово није побједа једног народа над другим, већ политичких партија, те да треба исправљати пропусте из претходног периода заједничким договором, а оно што је добро рађено наставити и у разумијевању и складу радити с циљем побољшања услова за живот и развој Сребренице.

Кандидат ове коалиције за начелника Сребренице Младен Грујичић рекао је да је вођена агресивнија медијска кампања 2016. године, али да је и то прошло и да треба наставити рад, што треба да схвате сви који су освојили мандате.

- Потребно је да се окренемо раду, конституишемо власт и усвојимо неопходне документе као што су буџет, програми рада и остало што је неопходно за функционисање општине у наредном периоду - поручио је Грујичић.