latinica  ћирилица
17/11/2020 |  16:15 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Ухапшени осумњичени за спектакуларну пљачку дијаманата у Дрездену (ВИДЕО)

Њемачка полиција ухапсила је данас три особе осумњичене за спектакуларну пљачку државног музеја у Дрездену, из којег је прије годину дана однесено више од десет комада накита са дијамантима.
Државни музеј у Дрездену -
Државни музеј у Дрездену

Истражиоци врше претресе на 18 адреса у Берлину, укључујући 10 станова, гараже и возила, саопштили су полиција и тужилапштво.

- Данашње мјере су фокусиране на потрагу за украденим умјетничким благом и могућим доказима попут медија за складиштење података, одјеће и алата - наводи се у саопштењу, пренио је АФП.

Локални медији описали су ову пљачку као највећу у савременој историји, пошто су криминалци упали у Зелени трезор музеја у Краљевској палати 25. новембра 2019. године и однијели накит из 18. вијека непроцјењиве вриједности.

Међу украденим предметима су мач са корицама украшеним са девет великих и 770 мањих дијаманата и штитници за рамена са "дрезденским дијамантом" од 49 карата.

Полиција је објавила неколико апела током потраге за пљачкашима и понудила награду до пола милиона евра за информације које ће довести до њиховог хапшења.

У новим рацијама и хапшењима учествовало је око 1.600 полицајаца, а широм земље у помоћ су позвана појачања.

Полиција није објавила идентитете ухапшених, али је наведено да је ријеч о њемачким држављанима.

Сва три лица оптужена су за "тешку групну пљачку" и у двије тачке за подметање пожара, саопштило је тужилаштво у Дрездену.