latinica  ћирилица
17/11/2020 |  16:52 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Додик: У оквиру својих надлежности наставићемо да градимо Бањалуку и све дијелове Српске

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је да ће у оквиру надлежности које имају институције Републике Српске и Скупштина града Бањалуке бити настављена изградња овог града и СНСД ће све чинити да он буде лијеп.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Уживаћемо у томе кад било ко дође са стране да нам каже да имамо лијеп град, да је чист, уредан. Наставићемо да то радимо са становишта наше одговорности. Ако нови градоначелник откаже уговоре за чишћење, то припада њему, не припада нама. Јасно сам рекао да ми је криво и жао да у Бањалуци изгубимо мјесто градоначеника, ми смо направили потпуно нови град, али нисам глуп да не разумијем шта су политички противници. Он је имао метод преко ког је успио да то уради. Моје је да кажем ок, све је легитимно. И изашао сам први од лидера и рекао да је све фер и поштено. Али имам исто своје право да кажем шта мислим. Ја нисам лицемјерни полтичар који би догматски изашао и почео да прича нешто друго -  рекао је Додик.

Он је навео да су са кандидатом СНСД-а за градоначелника Бањалуке Игором Радојичићем разговарали о неким пројектима и инвестицијама које би требало радити у граду.

- Ако сте били досљедни и ако сте ишчитали све, онда сте могли да видите да сам рекао да ћемо да наставимо да радимо на нашим пројектима, а да господин /Драшко Станивуковић/ који је побиједио има право на свој програм. Честитао сам му и рекао да може слободно да спроводи свој програм и да нема наше подршке. И то је сасвим нормално. Као што је свугде то нормално. Ни ми нисмо имали његову подршку нити ће он имати нашу подршку - поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је појаснио да ова странка има скупштинску већину која одлучује о свему: од буџета до именовања свих начелника одељења, до именовања директора јавних установа, па до доношење програма рада.

- У том погледу ако његови /градоначленикови/ приједлози кореспондирају са приједлозима које ми предлажемо, свакако не мислим да ће бити одбијени, али за неке идеје свакако да нећемо бити спремни - рекао је Додик за Курир.

Што се тиче гријања, он је појасни да је оно у надлежности локалне заједнице и то је проблем који траје у Бањалуци већ годинама.

- Видјећемо како нови градоначелник мисли да то питање рјешава јер нема довољно средстава која се прикупљају од грађана нити има у буџету. Ту је најчешће Влада Републике Српске ускакала да то питање рјешава. Наравно да ћемо ми у датом периоду према том питању исто тако да се односимо, али ми ни не знамо шта је приједлог. Мислим да је сада присутан покушај етаблирања неуспјеха који је сад већ јасан. Градоначелник јесте побиједио и ја поштујем демократску вољу, али одлука о свему што се буде у граду дешавало припада коалицији која је направљена у скупштинској већини -  појаснио је Додик.

Он је нагласио да нема ништа против ако градоначелник у свом буџету од 120 милиона КМ годишње може да да 50 милона за то.

- Нема никаквих проблема, само да видим како ће то плаћати. Ево, ми ћемо то предложити, по његовом приједлогу из предизборне кампање. Ја бих волио да овдје нико ништа не плаћа и да сви имају по 10.000 марака дневно, да добију однекуд и да тако угодно живе и да немају ниакакав проблем у животу. Али неке реалности су такве какве су - констатовао је лидер СНСД-а.

На питање да ли је онда нужно потребна помоћ Републике, Додик је истакао да би Република онда морала да плати за цијелу Српску, а не само за Бањалуку, те да је у том погледу било то што је раније рекао да не може Република све финансирати.

- Ми нисмо Бањалуку форсирали у односу на друге дијелове Републике. Имамо Требиње, имамо Фочу, Вишеград, Зворник, Бијељину, Добој и сви они имају једнака права на средства која има Република. Значи, кад бисмо то урадили онда не би био довољан ни републички буџет. Овдје је поента да ће тај нови градоначелник морати дефинитивно да каже да је лагао кад је предлагао пројекте или да их спроведе, ако то спроведе што обећава за превоз, то је 50 милиона, од 120 укупно, и нек плати. Ми то нећемо спорити. Па ћемо видјети како ће се одвијати друге функције, рецимо јавно здравство које је у надлежности града гдје је и ковид. Наравно да ми имамо право на другачије мишљење - нагласио је Додик.

Он је поручио да воли Бањалуку, да је рођен у том граду и да је све што је радио радио за Бањалуку и за Републику Српску.

- Мени је тешко пао пораз граоначелника, ја то не кријем. Игор Радојчић није био човјек ком су могли приписати ништа, ни корупцију, ни криминал ни било шта друго. Имао је веома јаке планове за изградњу концертне дворане у Бањалуци, изградњу два моста на Врбасу, један од њих је почео да се гради, то ће све бити приоритет новог градоначелника и он се ту ослања на средства Републике. Ако он каже да му не треба концертна дворана, како ћемо је ми правити кад нисмо надлежни за то. То је била поента свега што сам рекао, а не нешто друго - појаснио је Додик.

Он је истакао да је СНСД побиједио у Бањалуци, као најјача политичка партија, али је изгубио градоначелника јер неки коалициони партнери нису били искрени у дану када се бирало.

Додик је додао да им неће опростити то што су урадили Радојичићу, те да је већ јуче почео да их елиминишем.

- Ми смо за поједине коалиционе партнере установили да су трговали гласовима по приниципу 'гласајте ви из ваше структуре за мене као одборника, ја ћу вама из владајуће структуре обезбедити 150 гласова за градоначелника'. Ми смо то утврдили и ја сам рекао да њима нећемо опростити. Како се то пренијело у неки други контекст, ја не знам. Па зашто ја не бих опростио Бањалуци, па Бањалука је мој град ја немам проблем да кажем и ако сам погријешио... Ако сам то погрешно разумио, немам проблем да се било коме извиним, али моја брига за Бањалуку у мојим надлежностима наставља да се одвија и немам ниједан проблем те врсте. Али очигледно да су новом градоначелник сада потребни неки изговори за неуспјехе јер је дао многа лажна обећања која неће моћи да испуни, која реалан живот не трпи - закључио је Додик.

На питање да ли вјерује у политичке способности Станивуковића, Додик је рекао да не вјерује нити ће кад вјеровати.

- Нека вјерује ко год хоће. Али не могу ни да искључим чињеницу да је он добио подршку кад ју је очигледно добио. Исто тако треба имати у виду чињеницу да је ова скупштинска већина добила 70 одсто подршке са странкама које су окупљене око СНСД. Очигледно је да су неки наши играли како су играли. Трагаћемо за тим, то треба да се објасни. Ја имам право на своју и радост и љутњу, не остајем уштогљени политичар да кажем: 'Да, требало је само да изађем и да честитам'. Ја јесам честитао побједу и ево, 'побиједили сте, идите даље', само моју подршку нећете имати, као што ја немам њихову подршку. И шта је ту ненормално. Извините. Да причам како ћу да радим по његовим пројектима. То би била лудост! Нисам ја пао са крушке. Али наставићемо са програмима. Бањалуци досад ништа није фалило - рекао је Додик.

Он је поручио да Бањалуци ништа неће фалити ни убудуће, што се тиче СНСД-а и Републике.

- Али, то је градоначелникова одговорност. Има буџет од 120 милиона, то није мало. Па нека ради. Буџет усваја Скупштина града и видјећемо да ли ћемо усвојити буџет како он предлаже. Ево, ја признајем да је губитак мјеста градоначелника мене погодио, то је тачно. Али с друге стране нашу политичку снагу показује 41 општина, а биће укупно 46 општина у Републици Српској од укупно 63, па како то може бити неуспјех, и то само на позицијама начелника. Кад рационачно размишљате, то не може бити за тугу, него за радост - поручио је лидер СНСД-а.