latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:13 ⇒ 18/11/2020 | 11:08 | Аутор: РТРС

Додик поручио: Бањалуци ништа неће недостајати (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је да ће, у оквиру надлежности републичких институција и бањалучке скупштине изградња Бањалуке бити настављена, и да ће СНСД чинити све да се град развија. Не крије да му је жао због губитка мјеста градоначекника у Бањалуци, у којој су урадили много. Не вјерује да је новоизабрани градоначекник способан да води највећи град у Српској. СНСД није имао његову подршку, неће ни он имати нашу, поручио је Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

 Мјеста за тугу нема, СНСД јесте изгубио градоначелника Бањалуке, али је побједник локалних избора 2020. и у скоро свим општинама и градовима имаће скупштинску већину, изјавио лидер странке Милорад Додик за Курир.

Појаснио је да у Бањалуци ова странка има скупштинску већину која одлучује о свему: од буџета до именовања свих начелника одjељења, до именовања директора јавних установа, па до доношење програма рада.

- У том погледу ако приједлози новог градоначелника кореспондирају са онима које ми предлажемо, не мислим да ће бити одбијени, али за неке идеје, свакако да нећемо бити спремни - изјавио је Додик.

Он истиче да ће СНСД наставити да ради са становишта своје одговорности. Што се тиче гријања, Додик каже да је оно у надлежности локалне заједнице и да је то дугогодишњи проблем Бањалуке јер нема довољно средстава која се прикупљају од грађана, а ни у градском буџету. Нема ништа против ако градоначелник у буџету од 120 милиона марака годишње, може да за то издвоји 50 милона.

- Видјећемо како нови градоначелник мисли да то питање рјешава, јер нема довољно средстава која се прикупљају од грађана, нити има у буџету. Ту је најчешће Влада ускакала, да то питање рјешава. Наравно да ћемо у датом периоду према том питању исто тако да се односимо, али и не знамо шта је приједлог. Мислим да је сада присутан покушај етаблирања неуспјеха, који је сад већ јасан. Градоначелник јесте побиједио и ја поштујем демократску вољу, али одлука о свему што се буде у граду дешавало припада коалицији, која је направљена у скупштинској већини - каже Додик.

На питање да ли је онда нужно потребна помоћ Републике, Додик је истакао да би Република онда морала да плати за цијелу Српску, а не само за Бањалуку, те да се његова ранија изјава односила на то да не може Република све финансирати. Додик је изјавио да воли Бањалуку, да је рођен у том граду и све што је радио, радио је за Бањалуку и Републику Српску.

- Мени је тешко пао пораз градоначелника. Ја то не кријем. Игор Радојичић није био човјек ком су могли приписати ни корупцију, ни криминал, ни било шта друго. Имао је веома јаке планове за изградњу концертне дворане у Бањалуци, изградњу два моста на Врбасу. Један од њих је почео да се гради. То ће све бити приоритет новог градоначелника и он се ту ослања на средства Републике. Ако он каже да му не треба концертна дворана, како ћемо је ми правити, кад нисмо надлежни за то. То је била поента свега што сам рекао, а не нешто друго - истиче Додик.

Додик је поновио како је рекао да неће опростити појединим коалиционим партнерима што су трговали гласовима по приниципу "гласајте ви из ваше структуре за мене као одборника, а ја ћу вама из владајуће структуре обезбиједити 150 гласова за градоначелника". Није му јасно, каже, како се то пренијело у неки други контекст. Поручио је да Бањалуци ништа неће фалити ни убудуће, што се тиче СНСД-а и Републике.