latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:22 ⇒ 18/11/2020 | 07:41 | Аутор: РТРС

Дураковић најављује накнадно гласање - хоће ли ЦИК прекршити Закон? (ВИДЕО)

Хоће ли Централна изборна комисија БиХ поново прекршити законе и у Сребреници направити још један преседан?
Сребреница - нови изглед - Фото: РТРС
Сребреница - нови изгледФото: РТРС

Након што је постало извјесно да ће нови стари начелник општине бити кандидат српских странака Младен Грујичић, огласили су се из Изборног штаба бошњачке коалиције. Ћамил Дураковић, члан Изборног штаба коалиције "Моја адреса-Сребреница", скандалозно најављује како ће дијаспори бити дозвољено накнадно гласање.

Ко одлучује о првом човјеку сребреничке администрације - бирачи, Ћамил Дураковић и бошњачки Изборни штаб, ЦИК или тзв. босанска патриотска опозиција, чије скровиште у Титовој улици, поједини чланови ЦИК-а контактирају кад год доносе одлуке од "националног интереса"? Или сви помало?

Након што је предност Младена Грујичића над Алијом Табаковићем повећана на 2.500 гласова - недостижних, чак и да су гласали баш сви Бошњаци, за Сребреницу регистровани у Федерацији и у дијаспори, а обрисе попримио локални парламент у коме ће српске партије имати већинских 11 одборника од укупно 21, из губитничке позиције Дураковић тражи излаз. Нашао га је у накнадном гласању дијаспоре, којој је са закашњењем испоручен, па тиме са закашњењем стигао, или ће тек стићи, изборни материјал. Њима је твитнуо инструкције! Ни мање ни више, већ из ЦИК-а!

- Из ЦИК-а су дали инструкцију. Немојте бацати коверте које сте добили јуче данас или ћете добити у наредних дан, два. Сачувајте те коверте, немојте их отварати и сачекајте даљу инструкцију. Све су прилике да ће ЦИК имати хитну сједницу на којој ће донијети одлуку да ћете моћи гласати - рекао је Дураковић.

На Дураковићева скандалозна сазнања, предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар одговара:

- Ја ћу кратак коментар само дати. Ја немам иста сазнања. Немамо идентична сазнања.

Не детаљише Бакалар од кога би он требало да добије сазнања. Ако је из меритума Изборног закона, који не би смио да има алтернативу, онда накнадно гласање није дозвољено. Валидни су само они гласачки пакети са отпремним поштанским жигом - датираним најкасније на дан избора у 19.00 часова. Али... компромитована Комисија у изборном процесу Закон је већ вишеструко прекршила, па и приликом једномјесечног кашњења у отпреми гласачких листића.

- Посљедњи контигент поште је упућен 24. октобра 2020. године и за један значајно мали број 200 коверата је упућено 5.11. - рекла је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК-а.

А сви гласачки пакети за дијаспору требало је да буду отпремљени најкасније 30. септембра или 45 дана прије изборног дана. Због властитог кашњења, али за јавност под плаштом отежаног саобраћаја, Комисија је већ два пута "прилагођавала" и подзаконске акте и крајњи рок приспијећа пошиљки у Сарајево пролонгирала са два дана на пет, па потом на 10 дана након избора.

Да ли ће по истом принципу, овај пут Дураковићевим инструкцијама прилагодити и Изборни закон - чекамо да Бакалар "сазна".

Младен Грујичић је у невјерици.

- То је једно бахато понашање којим они показују као да су приватизовали Комисију, јер им је у неколико наврата ЦИК изашао у сусрет, и они мисле да могу да одлучују и доносе одлуке како они хоће - каже Грујичић.

Деси ли се још један преседан, каже Грујичић, ни српске странке неће сједити скрштених руку. Јер, ЦИК је у садејству са бошњачким Изборним штабом, већ ускратила право за око 300 српских бирача који су се регистровали након 1. октобра. И тада су се позивали на закон и наводно већ закључени бирачки списак. А списак закључен седам дана касније, па поново у тишини увећан, у изборно предвечерје.

Није ЦИК реаговао ни због малверзација у Федерацији, прије свега у Градачцу на мјестима, гдје су у одсуству требало да гласају Сребреничани. Њихово гласање завршено је пола сата прије отварања бирачких мјеста, свједочили су посматрачи.

- Ово што ради ЦИК је катаклизма, почевши од одгађања избора, од пробијања рокова за слање, до бројних других излажења изван законских оквира који су до сада имали, а то је сада кулминирало овом објавом Ћамила Дураковића - каже политиколог Војислав Савић.

Хоће ли Дураковић и Бакалар и ини "бакалари" у Комисији "добити" иста сазнања, и још једном покушати да прекроје изборну вољу бирача? Кршења норматива од ЦИК-а већ су постала правило, а не изузетак. А међународни заговорници демократије и домаћи "борци" за људска права, заглушујуће ћуте.