latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:23 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

СПС тражи наставак сарадње, а СНСД већ одлучио (ВИДЕО)

Дан након што је Извршни одбор СНСД-а одлучио да раскине коалицију са Социјалистичком партијом Српске на локалном и републичком нивоу, СПС тражи наставак сарадње. Ово је један од закључака Предсједништва ове политичке странке. Из Савеза независних социјалдемократа поручују да су се о томе изјаснили јуче.
Бањалука: СПС конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: СПС конференција за новинареФото: СРНА

Спремни смо да останемо дио коалиције са СНСД-ом, поручују из СПС-а. Кажу, да не виде разлог за раскидање сарадње док им је Република Српска заједнички циљ. Одбили су спекулације које како кажу долазе од Социјалистичке партије и Уједињене Српске да су радили против заједничког кандидата за градоначелника и да коалирају са опозицијом.

Послали су писмо СНСД-у гдје траже састанак и разговоре о наставку сарадње на локалном и политичком нивоу. Из Савеза независних социјалдемократа кажу да су на ту причу ставили тачку.

- Извршни комитет СНСД-а је на јучерашњој сједници у Бањалуци донио одлуку о раскиду коалиционе сарадње на свим нивоима са СПС-ом - наводи се у саопштењу СНСД-а.

Социјалистичка партија и Уједињена Српска такође су против да се СПС-у да друга шанса за потписивање Споразума о скупштинској већини коју су јуче потписали са СНСД-ом.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак тврди да није одбио потписивање већ физички није био у могућности да то учини пошто није био у Бањалуци, а, каже, морао се консултовати и са својим страначким колегама.

 Недељко Чубриловић, предсједник Демоса, нагласио је и да је ова странка подржала и потписала коалициони споразум у Бањалуци, истакавши да је свако ко прихвати споразум прихватљив партнер.

Након што СПС није потписао споразум о скупштинској већини у Бањалуци, Извршни комитет СНСД-а раскинуо је коалициону сарадњу са овом партијом, а Влада Српске смијенила Горана Селака са мјеста директора бањалучког КПЗ-а и Марину Селак са мјеста начелнице Одјељења Републичке управе за игре на срећу.

Подсјећамо, СНСД је са још четири политичке партије потписао споразум о скупштинској већини у Бањалуци. На тај документ свој потпис није ставио СПС.