latinica  ћирилица
17/11/2020 |  20:40 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

ЕУ договорила куповину 225 милиона доза вакцине

Европска комисија одобрила је уговор са европском фармацеутском компанијом Кјурвак, којим је предвиђена почетна куповина 225 милиона доза вакцине против ковида 19, уз могућност достављања додатних 180 милиона доза када се докаже да је лијек безбједан и ефикасан.

Уговором је проширена производња вакцина у Европи, а раније су потписани уговори са компанијама Астра занека, Санофи-ГСК, Јансен фармацеутика НВ и Бајонтек-Фајзер.

Из Комисије посјећају на успјешне истраживачке разговоре са компанијом Модерна.

У саопштењу комисије подсјећа се да се ради о петом потписаном уговору у име чланица ЕУ са неком фармацеутском компанијом.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразила је задовољство што може да представи нови уговор са "европском компанијом која обећава".

- Комисија је до сада обезбиједила најмање 1,2 милијарде доза вакцине и испуњава обавезу да осигура једнак приступ безбједним, ефикасним и приступачним вакцинама, не само грађанима ЕУ већ и најсиромашнијим и најугроженијим људима у свијету - изјавила је Фон дер Лајенова.

Европска комесарка за здравље и безбједност хране Стела Киријакидес рекла је да је безбједна и ефикасна вакцина важнија него икад, усљед пораста броја лица позитивних на ковид 19 широм ЕУ.

Компанија Кјурвак, чије је сједиште у Њемачкој, потписала је 6. јула споразум са Европском инвестиционом банком о позајмици у вриједности од 75 милиона евра за развијање и широку производњу вакцина, укључујући против ковида 19.