latinica  ћирилица
17/11/2020 |  21:58 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

"Хрватски народ се није суочио са злочиначком прошлошћу"

Један од бројних доказа да се хрватски народ није суочио са усташком и злочиначком прошлошћу јесте и то што је за већину тог народа преминули осуђени ратни злочинац Томислав Мерчеп херој, који је тобоже са осталима спријечио стварање "велике Србије" на подручју Хрватске, наводи предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Вуковар - Фото: РТРС
ВуковарФото: РТРС

Линта подсјећа да је некадашњи командант хрватских паравојних формација и ратни помоћник хрватског министра унутрашњих послова Томислав Мерчеп био осуђен на увредљивих седам година затвора због звјерског мучења и убиства најмање 46 српских цивила на подручју западне Славоније и Загреба, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Испада да је Мерчеп осуђен на мање од два мјесеца за сваког убијеног српског цивила. За масовне злочине над вуковарским Србима прије и током рата 1991. године Мерчеп није уопште процесуиран. Мерчеп је већи дио понижавајуће затворске казне проводио у бањама, у чему је имао подршку власти, а посебно министра ветерана Томе Медведа - указује Линта.

Он наглашава да су Мерчепу и великој већини припадника хрватских паравојних формација и Хрватске војске идоли били припадници злочиначке "Црне легије" из времена НДХ на челу са кољачима Јуром Францетићем и Рафаелом Бобаном.

- Мерчепа, Готовину, Маркача, Норца и многе друге хрватске ратне злочинце, који су активно радили на остварењу циљева усташког покрета, сматрају херојима и угледним члановима хрватског друштва - напомиње Линта.

Он истиче да је јасно да хрватско правосуђе није независно и непристрасно, већ да је у функцији оправдања апсурдне лажи и измишљотине да су Срби били злочинци и агресори, а Хрвати жртве и ослободиоци.

- Због тога је до сада занемарљив дио убица српских цивила и ратних заробљеника осуђен. Међутим, наведене казне су биле смијешне и увредљиве за жртве и њихове породице. Чак и тако мале казне осуђени хрватски ратни злочинци су углавном провели на слободи као што су Мерчеп, генерал Норац и други - наводи Линта.

Томислав Мерчеп умро је у 69. години.

Мерчеп је био ратни помоћник министра унутрашњих послова, а осуђен је правоснажно на седам година затвора због ратног злочина почињеног у Пакрачкој Пољани гдје су убијена 43 српска цивила.

Томислав Мерчеп осуђен је у мају 2016. на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спријечио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у фебруару 2017. казну повисио на седам година.