latinica  ћирилица
18/11/2020 |  08:26 ⇒ 10:20 | Аутор: sputniknews.com

Заев о блокади Бугарске: Ово је највећи пораз ЕУ

Одбијање Бугарске да одобри преговарачки оквир о приступању Сјеверне Македоније Европској унији представља највећи пораз за ЕУ, изјавио је премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Заев је у интервјуу за ТВ21 рекао да је Сјеверна Македонија показала да заступа европске вриједности потписивањем Споразума о пријатељству са Бугарском и Преспанског споразума са Грчком и истакао да Европа није узвратила истом мјером, када је на њу дошао ред.

Према његовим ријечима, и даље су могуће опције које би дозволиле одржавање међувладине конференције у децембру.

- Влада, укључујући и мене, Скупштина и народ Сјеверне Македоније требало би да наставе да његују дух изградње пријатељских односа, дијалога и дебате и да избјегавају конфликте - истакао је Заев.

Он је рекао да је веома тешко прихватио вето Бугарске и додао да је убјеђен да то није оно што су бугарски народ и премијер Бојко Борисов желели.

Заев сматра да је предузимање таквих корака донесено пред одржавање избора у Бугарској и да земљи треба дати још једну шансу јер и даље постоје друге опције, јавила је агенција МИА.

- Двије земље ће наставити да трагају за рјешењем у духу поштовања и пријатељства - навео је премијер Северне Македоније.

Заев је поновио да би рјешење могло да се пронађе до краја децембра док Њемачка предсједава ЕУ.

Нема друге алтернативе осим прикључивања ЕУ, нагласио је Заев и додао да ће земља наставити да иде тим путем, пренио је Тањуг.