latinica  ћирилица
18/11/2020 |  09:32 ⇒ 09:33 | Аутор: Б92

Ђоковићев апел за спас тениса

Новак Ђоковић, први тенисер свијета, отворио је расправу за промјену формата на Гренд слемовима.

Ђоковић се запитао да ли би требало да на најзначајнијим турнирима игра на три добијена сета због атрактивности тог спорта и пажње млађе популације.

Његов велики ривал Рафаел Надал је одмах био против промјена, а српски ас је покушао детаљније да се позабави том темом.

- Заговорник сам да се играју два или три сета, иако је наравно најбоље да се на Гренд слемовима игра пет. Не знам да ли постоји шанса да се пормени, али само осејћам да имамо превише турнира и мечева током године - рекао је Ђоковић.

Он је објаснио да тениска сезона најдуже траје од свих спортова.

- Играмо од 1. јануара до новембра - подсјетио је Новак, са чијим мишљењем се слаже Рус Данил Медведев.

Изнио је и један поражавајућ податак за "бијели спорт".

- Нажалост, имамо статистику која је помало шокантна. Просејчна старост љубитеља тениса широм свијета је 61 година. Очигледно смо један од оних спортова који се држи традиције, потребно је да се задржи нешто, али никада нисмо разматрали неке промјене. Мање догађаја, другачији календар, систем бодовања... - открио је Новак и апеловао:

- Мислим да морамо нешто да промијенимо и истражимо нове могућности. Никада нисмо ушли у то поље. Када разговарамо на ту тему не видим велику подршку и вољу да стратешки размишљамо како да привучемо млађу публику у наш спорт - закључио је Новак.