latinica  ћирилица
18/11/2020 |  09:44 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Бесплатни уџбеници биће путем интернета доступни и ученицима из Српске

Један од водећих информатичара у свијету српски професор Александар Кавчић, који дио милионске одштете добијене од компаније "Марвел" намјерава да уложи у уџбенике, рекао је у интервјуу Срни да ће ти уџбеници, када буду одобрени, бити бесплатно доступни путем интернета за српске основце од Србије до Републике Српске, БиХ и било гдје се налазе.
Уџбеници (Фото: banjaluka.net) -
Уџбеници (Фото: banjaluka.net)

- Када будемо имали написане и од Министарства просвјете /Србије/ одобрене уџбенике, све ћемо их окачити на интернет сајт и одатле ће свако моћи бесплатно да их скине - рекао је Кавчић.

Он је напоменуо да је за сада све у процесу писања уџбеника, илустровања, лекторисања, а након тога ће уџбеници бити послати на одобравање Министарству просвјете Србије.

- Озбиљно се ради на свему томе, рачунајући и уџбенике за стране језике. Финансираћемо издавање више од стотину наслова на којима, у доста случајева, раде и по два - три аутора. Процес писања свих ових уџбеника трајаће сигурно двије до три године, али прве уџбенике очекујемо много, много раније - навео је Кавчић.

Кавчић је рекао да се нада да ће, када уџбеници буду завршени и доступни бесплатно на сајту, и директори школа, као и учитељи и наставници, а прије свега родитељи све то подржати.

- Неће бити више разлога да родитељи купују скупе комплете уџбеника - навео је Кавчић, који живи на релацији Остин-Тексас-Београд, а од дијела новца рекордне судске одштете од 750 милиона долара за крађу интелектуалне својине у сфери информационих технологија, основао је Фондацију "Алек Кавчић".

Кавчић је напоменуо да његов циљ није да се физички дијеле штампани папирни уџбеници, већ ће сви уџбеници бити бесплатно доступни на интернету, те да ће на тај начин бити доступни ученицима основних школа и у Србији и Републици Српској, БиХ и дијаспори.

Он је истакао да то што ради његова фондација није никаква новина, те подсјетио да су бесплатни уџбеници за ученике основне школе на овај начин /путем интерента/ доступни у многим земљама, и то не само у веома богатим државама, попут САД.

- Заиста постоје свуда у свијету од Индије до Америке. Заправо, Србија је изузетак у смислу да не знам да негдје постоји овако либерално тржиште уџбеника као у Србији, а да је основно образовање обавезно - нагласио је Кавчић.

Говорећи о мотивацији за овакву одлуку да финасира бесплатне уџбенике, Кавчић је рекао да жели да, на неки начин, врати нешто Србији, земљи из које потиче.

Он је подсјетио да је бивши ђак београдске Математичке гимназије и зна колико сјајних младих људи пролази кроз ову школу, и какво је образовање пружила.

- Прије свега желим да вратим нешто тој школи, али и шире. Чврсто вјерујем да држава, друштво мора сваком дјетету, без обзира на материјално стање родитеља, омогућити да достигне свој пун потенцијал. И зато образовање мора бити бесплатно, без фаворизације дјеце елите - нагласио је Кавчић.

Он је напоменуо да је Србија мала земља, али да је некада из малих сеоских школа добијала врхунске научнике, математичаре, докторе...

- А, данас? Да бисмо били конкурентни међу гигантима, наша популација мора бити образована. Сваком дјетету, а не само свом, морамо обезбједити шансу, а то је могуће само ако је школовање квалитетно и бесплатно, од вртића до факултета, што укључује бесплатне уџбенике, превоз, па и један оброк у школи - истакао је Кавчић.

Он је напоменуо да данас они родитељи, који то могу да приуште, своју дјецу шаљу чак и у приватне основне школе.

- По томе испада да сматрају да су оне боље од државних, а то мора да се промијени - оцијенио је Кавчић у интервјуу Срни.

Александар Кавчић један је од водећих информатичара на планети, аутор осам патената из информационих технологија које је направио на Хардвард и Карнеги Мелон универзитету, на ком је и докторирао и гдје четири катедре, због заслуга, носе његово име.

Овај Београђанин је 1986. године завршио Математичку гимназију у Србији, да би потом као један од најбољих ученика школе која носи титулу од националног значаја наставио школовање у Бохуму, гдје је дипломирао на Електротехничком факултету.

Докторску дисертацију је одбранио на Карнеги Мелон универзитету, а сем на њему, предавао је и на Харварду и на Универзитету Хаваји.

Живи на релацији Остин-Тексас-Београд, а дио новца којим је основао Фондацију "Алек Кавчић" добио је на основу рекордне судске одштете за крађу интелектуалне својине у сфери информационих технологија.

У питању је проналазак, који је касније и развио у својој докторској дисертацији на Карнеги Мелон универзитету, који се од 2003. године користи за производњу свих чипова за читање са магнетских меморија на планети.

Мултинационална компанија "Марвел технолоџис" је његов патент незаконито користила у производњи чипова.

Послије седмогодишњег спора пресуђено је да ова компанија Кавчићу, затим професору Жозеу Моури, његовом ментору на Карнеги Мелон универзитету, и самом универзитету уплати 750 милиона долара.