latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:45 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Витамин Д кључан за имунитет

Научно истраживање показује да су особе које имају мањак витамина Д за чак 54 одсто подложније зарази од вируса корона.
Витамин Д (Фото: Shutterstock) -
Витамин Д (Фото: Shutterstock)

Студија универзитета Бост, објављена у научном часопису "ПЛУС ван", показује да су пацијенти у доби од 40 година или више, који су имали довољан ниво витамина Д у тијелу, имали за 51 одсто мањи ризик од смрти од Ковида - 19.

Витамин Д је постао једна од најчешћих здравствених и нутриционистичких тема, с обзиром на пандемију новог вируса, која глобално хара још од раног прољећа.

Иако је потребно још научних студија прије него буде донесен коначан закључак, оно што је познато о витамину Д јесте да је добар за имунитет, а то је посебно важно у вријеме пандемије и строгих епидемиолошких мјера и затварања.

Већина људи витамин Д повезује са сунцем и називају га "сунчаним витамином".

Витамин Д познат је по сважној улози у зглобовима и здрављу мишића. Највећи извор витамина Д за човјека је сунчево свјетло - 90 одсто.

Недостатак витамина Д може довести до пада густоће костију, што пак може довести до остеопорозе и ломова.

У ријетким случајевима недостатак витамина Д може довести и до деформација костију, односно остеомалације.

Исто тако, студије су показале да је витамин Д користан у одржавању тјелесне тежине. Помаже и у одржавању здравог расположења.

Витамин Д добија се конзумирањем масније рибе и морске хране, конзумирањем гљива, укључивањем жуманца јаја у прехрану, узимањем млијека, сока од наранџе и пахуљица од житарица, конзумирањем црвеног меса, те провођењем више времена на отвореном, односно на сунцу, које је најбољи извор тог витамина.