latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:49 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Веритас: Навршило се 29 година од убиства 18 Срба у логору Мерчепове јединице

Документационо-информациони центар "Веритас" саопштио је да се данас навршило 29 година од када је, након вишедневног бруталног мучења у логору "Рибарска колиба" у Марином селу, ликвидирано 18 српских цивила из даруварског села Кип и пакрачког села Клиса, које су припадници хрватске полиције ухапсили у периоду од 12. до 18. новембра 1991. године под сумњом да скривају оружје војног поријекла.
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

Из "Веритаса" подсјећају да је у логорима "Рибарска колиба" и "Стара циглана" у Пакрачкој Пољани, које је основала јединица за посебне намјене Министарства унутрашњих послова Хрватске под командом јуче преминулог ратног злочинца Томислава Мерчепа, ликвидирано више од 100 жртава, углавном цивила српске националности.

Наглашено је да је за ове злочине процесуирано тек неколико лица, а да је Жупанијски суд у Загребу у мају 2016. године неправоснажно осудио и Мерчепа, тадашњег команданта резервне јединице МУП-а Хрватске и савјетника у МУП-у Хрватске на 5,5 година затвора.

У образложењу пресуде наведено је да је осуђен "због тога што није спријечио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављања и убијања 31 цивила доведених из Загреба, Кутине, Рибњака, Јање Липе, Бујавице, Међурића, Збјеговаче и Пакрачке Пољане, од којих је 23 усмрћено".

Указано је да је из чињеничног описа пресуде изостављено 20 жртава за које се "није могло утврдити ко их је хапсио и ликвидирао".

Врховни суд је, пресудом из фебруара 2017. године преиначио првостепену пресуду тако што је Мерчепу повећао казну на седам година затвора, коју је умјесто у затворској ћелији, повремено "издржавао" у елитној бањи Крапинске топлице.

У марту ове године хрватски Врховни суд донио је одлуку да се осуђени Томислав Мерчеп пусти на условну слободу након издржане три четвртине затворске казне.

"Веритас" наводи да су у првом великом егзодусу Срба из западне Славоније у сукобу деведесетих година прошлог вијека, који је кулминирао након оснивања ових логора, на подручју општина Дарувар, Грубишно Поље, Подравска Слатина, Пакрац, Новска, Ораховица и Вировитица, етнички очишћена 193 насеља, у којима је уништена већина кућа и имовине.

Уништено је или оштећено и 27 православних храмова, док је ово подручје, због хрватског терора и притисака, напустило 52.320 Срба, од којих се већина више никада није вратила на своја имања.

- Јуче су медији у региону објавили вијест да је умро ратни злочинац Томислав Мерчеп у 69. години, подсјећајући да је 2015. године био и ВИП гост на инаугурацији хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић - наведено је у саопштењу "Веритаса".