latinica  ћирилица
18/11/2020 |  13:26 ⇒ 13:34 | Аутор: sputniknews.com

Хаос на улицама Берлина, полиција употребила водене топове (ФОТО/ВИДЕО)

Њемачка полиција употребила је водене топове против демонстраната који су се окупили у центру Берлина у знак протеста због гласања у парламента о закону који би Влади требало да омогући лакше увођење ограничења у борби против вируса корона.

У Берлину се, према наводима Ројтерса, окупило неколико хиљада људи који су током протеста ударали у шерпе и дували у пиштаљке.

Претходно је берлинска полиција, уз појачања из других дијелова земље, блокирала шире подручје око најважнијих државних институција Њемачке.

Посланици Бундестага ће прво расправљати, а потом и гласати о закону, који ће бити основа за увођење рестриктивних мјера, које подразумјевају и обавезно коришћење маски на јавном мјесту.

Они ће се изјаснити о предлогу закона који би њемачкој влади омогућио да самостално уводи антиепидемијске рестрикције, без парламентарне процедуре, наводи АП.

Влада је забранила најављене протеста испред Бундестага из безбједносних разлога, али окупљања нису забрањена у другим дијеловима њемачке престонице.

Заштитне ограде постављене су око државних институција у случају да се демонстранти оглуше о забрану окупљања.

Велика група људи окупила се још јутрос код Бранденбуршке капије, недалеко од парламентарног здања, а само је неколицина окупљених имала заштитне маске и придржавала се прописане физичке дистанце.

На недавни протестима у Лајпцигу настао је хаос јер су се хиљаде људи оглушиле о полицијске наредбе да се носе маске и да се окупљени разиђу.

Иако већина Нијемаца прихвата и поштује најновије мјере владе, критичари тврде да би усвајање новог закона дало влади Њемачке превелика овлашћења у угрозило грађанска права Нијемаца јер неће бити усвајане у Бундестагу, напомиње Ројтерс.


​Ултрадесничарска Алтернатива за Њемачку упоредила је такав закон са Актом о одобрењу (влади) из 1933. године које је донео Хитлеров нацистички режим, пренео је Тањуг.

У посљедња 24 сата у Њемачкој је обољело још 17.561 лице од вируса корона, укупно 833.307 од почетка епидемије, а број до сада преминулих ковид пацијената износи 13.119, наводи се у најновијем извештају Института "Роберт Кох".