latinica  ћирилица
18/11/2020 |  14:15 ⇒ 19/11/2020 | 08:07 | Аутор: РТРС

Љекари позвали грађане да се одазову позиву за серолошко тестирање (ФОТО/ВИДЕО)

У лабораторији за микробиологију Центра за биомедицинска истраживања Медицинског факултета Бањалука постављени су узорци за први сет анализа антитијела на вирус корона од узетих крвних узорака прикупљених из Дома здравља Бањалука.
Серолошко тестирање - лабораторија - Фото: РТРС
Серолошко тестирање - лабораторијаФото: РТРС

Грађани ће у наредном периоду бити позивани на серолошка тестирања, а њихов пристанак је на добровољној основи.

Први сегмент овог тестирања је провјера колико се антитијела на вирус корона задржавају код оних који нису имали симптоме, а можда су били под утицајем вируса. Други дио испитивања односиће се на праћење антитијела код особа које су прележале ковид 19.

- Циљ је да видимо да ли су неке особе дошле у контакт са вирусом, а да то нису ни знале и да ли имају антитијела - рекао је декан Медицинског факултета у Бањалуци, Ранко Шкрбић.

Нагласио је да су ови подаци јако важни за Републику Српску.

Сви реагенси који се користе приликом анализе усклађени су са препорукама Свјетске здравствене организације. Подаци за цијели свијет говоре да анитијела вируса корона варирају од особе до особе, а код неких се губе и нестају.

Професор Медицинског факултета у Бањалуци Мирсолав Петковић истиче да се у Српској користи најсавременија опрема за серолошко тестирање.

Лабораторија - тестирање (фото: РТРС)

 

Љекари позивају грађане да се одазову на позив за ово веома вриједно истраживање.

Серолошко тестирање у вези са вирусом корона на Медицинском факултету у Бањалуци само је увод у истраживања о другим инфекцијама и болестима и почетак великог посла за медицинске стручњаке.