latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:56 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

СПС тврди да "дјелује као лојалан коалициони партнер"

СПС је саопштила да је као најмлађа чланица коалиције окупљене око СНСД-а, "дјеловала и дјелује као лојалан партнер и искрена подршка свим кандидатима које је подржала заједно са коалиционим партнерима", те да "изричито одбија одговорност за лош резултат за појединачног кандидата у Бањалуци".
Бањалука: СПС конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: СПС конференција за новинареФото: СРНА

Из СПС-а истичу да се ова чињеница највише односи на Бањалуку, гдје је ова странка немали дио ресурса у кампањи потрошила у сврху промоције заједничког кандидата, те свуда са поносом истицала припадност Видовданској коалицији формираној с циљем промоције Игора Радојичића као кандидата за градоначелника.

- СПС своју приврженост коалицији са СНСД-ом базира на опредјељењу да једино такве, широке и стабилне коалиције, гарантују заштиту базичних интереса Републике Српске, а не на било каквим краткорочним или ад хок комбинацијама или кадровским рјешењима - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да из истих разлога, који се не могу промијенити преко ноћи, нити под утиском лошег изборног резултата, емоцијама или сплеткама, СПС задржава исто опредјељење да се очува коалиција са СНСД-ом с циљем што шире и свеобухватније подршке за одбрану кључних интереса Републике Српске и српског народа.

- СПС изричито одбија одговорност за лош резултат за појединачног кандидата у Бањалуци, а да је тако потврђује чак и површна анализа изборних резултата у Бањалуци, која указује да је резултат за градоначелника уједначен у готово свим дијеловима града без обзира колики је утицај наша странка у том дијелу града имала - наводи се у саопштењу.

Из СПС-а додају да ће анализа, која детаљно елаборира наведене чињенице, до краја дана бити достављена коалиционом партнеру.

- СПС је спреман за анализу свих чињеница у вези са изборним резултатима у Бањалуци и да са СНСД-ом као старијим и већим партнером утврдимо разлоге пораза за појединачног кандидата, уколико је циљ да се дође до чињеница, и у томе смислу остајемо отворени за разговор када и ако у СНСД-у процијене да је то потребно - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да СПС са своје стране неће предузимати кораке који би могли да наруше коалиционе односе, те да ће смирено сачекати став СНСД-а, ма какав био.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да му је жао што је дошло до садашње ситуације у вези са СПС-ом и нагласио да партије које су сада у коалицији за Скупштини града Бањалука не желе више СПС у томе.

Извршни комитет СНСД-а донио је одлуку о раскиду коалиционе сарадње на свим нивоима са СПС-ом.

Одлука је донесена након што СПС није потписао коалициони споразум о формирању већине у Скупштини града Бањалука.