latinica  ћирилица
18/11/2020 |  22:22 ⇒ 22:23 | Аутор: СРНА

Усвојена резолуција о кршењу људских права на Криму, Москва негира

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је украјинску резолуцију о кршењу људских права на Криму, док је наводе из тог документа Русији одбацила.

Резолуцију су подржале 63 земље, 22 су биле против, док су представници 85 земаља били суздржани.

Русија се резолуцијом позива да предузме мјере које су неопоходне да се "сместа прекину сви поступци који се предузимају против мјештана Крима".

У документу се истичу наводна дискриминација, произвољна привођења и хапшења, мучење и остале врсте окрутног, нехуманог и деградирајућег опхођења, сексуално и полно насиље, укључујући са циљем да се приведена лица убиједе да "сарађују" са службама за спровођење закона, јавио је ТАСС.

Резолуцијом се Русија позива да поштује право слободе вјероисповијести.

Замјеник сталног руског представника Генади Кузмин истакао је да аутори резолуције покушавају да казне становништво Крима због слободног избора у корист Русије, тако што "лију крокодилске сузе" због кримског народа.

- Становништво Крима схвата да има право на самоопредјељење, које је уграђено у Повељу УН слободним и мирним гласањем, које је одржано у складу са међународним стандардима. Никакав разговор о присаједињењу полуострва са Русијом нема сврху. Русија гарантује поштовање људских права на цијелој територији, укључујући Крим - истакао је Кузмин.