latinica  ћирилица
19/11/2020 |  07:55 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Мектићу за злоупотребу положаја

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

Осим Мектића, за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ, чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.