latinica  ћирилица
19/11/2020 |  08:14 ⇒ 08:17 | Аутор: РТС

Едвардс први пик НБА драфта, Покушевски у Оклахоми

Екипа Минесоте тимбервулвса као првог пика на НБА драфту 2020. године изабрала је Ентонија Едвардса, 19-годишњег бека са Џорџија колеџа.
НБА - Лопта  (Фото:Ronald Martinez/Getty Images) -
НБА - Лопта (Фото:Ronald Martinez/Getty Images)

Џејмс Вајзмен изабран је као други пик од стране Голден Стејта. Треће мјесто на драфту припало је Ламелу Болу, који иде у Шарлот. Српски кошаркаш Алексеј Покушевски изабран је као 17. пик од стране Оклахоме.

Дуго је Минесота бирала, тражила потенцијалне дестинације и пакете за које би трејдовала првог пика, али се на крају одлучила за Едвардса.

Тимбервулвси поред Едвардса, имају веома перспективну екипу, предвођену Таунсом, Раселом, Калвером. Адријан Војнаровски наводи да су Тимбервулвси у своје редове вратили и Рикија Рубија, за којег ће дати будућа пика.

Екипа Голден Стејт вориорса изабрала је Џејмса Вајзмена као другог пика на драфту.

Попут Минесоте, Вориорси ће такође у наредном периоду одлучивати о судбини Вајзмена. Многи спомињу да би се Вајзмен, уз Вигинса, могао наћу у трејд пакету.

ЛаМело Бол, којег су многи прогнозирали као првог пика, спао је на треће мјесто, са којег су га изабрали Шарлот хорнетси.

Бол је други из своје породице у НБА лиги, пошто је његов старији брат Лонзо члан Пеликанса. Трећи брат Лиађело члан је развојне лиге.

Српски кошаркаш Алексеј Покушевски изабран је са 17. позиције од стране Оклахоме. Покушевски је члан Олимпијакоса и био је најмлађи кошаркаш изабран на овогодишњем драфту.

Покушевски је био планиран за нешто каснији избор на драфту, али је трејд Рубија у Минесоту, "погурао" српског кошаркаша на позицију број 17.

Петрик Вилијамс је изабран као четврти пик од стране Чикаго булса. Вилијамс је био пројектован за нижа мјеста, али је успио да напредује до четврте позиције на драфту.

Ајзак Окоро иде у Кливленд као пети пик овогодишњег драфта.

Екипа Атланте је као шестог пика изабрала Онеикуа Оконгвуа. Очекивало се да кошаркаш са Нигеријским коријенима заврши на знатно вишој позицији на драфту, али да је његов шут играо велику улогу због чега је завршио на нижој позицији.

Француз Килијан Хејнс, који је прошле године наступао за њемачки Улм, каријеру ће наставити у Детроиту, који га је бирао са седмог мјеста.

Њујорк никси одлучили су се за Обија Топина, који је избран као осми пик на драфту.

Највећи проспект Евролиге ове сезоне, Дени Авдија, иако је прогнозиран за знатно више мјесто, изабран је као девети пик од стране Вашингтон визардса.

Авдија, син легендарног Звездиног кошаркаша Зуфера, са 16 година дебитовао је за екипу Макаби Тел Авива, за који је наступао прошле сезоне.

Екипа Финикса је бирала на десетом мјесту и одлучила се за Џејлена Смит.

Црногорски кошаркаш и члан Меге Марко Симоновић изабран је као 44. пик од стране Чикаго Булса, док се Денвер нашег Николе Јокића појачао Зиком Нађијем и Ар-Џеј Хемптоном.