latinica  ћирилица
19/11/2020 |  09:04 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Маричић: Стабилизована наплата прихода захваљујући мјерама Владе Српске

Захваљујући добрим мјерама Владе Републике Српске стабилизована је наплата јавних прихода у Српској у овој години, коју је обиљежила криза изазвана пандемијом вируса корона, рекао је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.
Горан Маричић (фото: banjaluka.net) -
Горан Маричић (фото: banjaluka.net)

Маричић је навео да је Пореска управа Републике Српске за 10 мјесеци ове године прикупила 2,041 милијарду КМ, што је за 1,8 одсто мање него у истом периоду 2019. године.

- Директни порези су наплаћени у износу од 381 милион КМ или 22,30 милиона КМ мање, док су остали приходи наплаћени у износу од 314,9 милиона КМ, што је 13 одсто мање. Међутим, наплата прихода по основу доприноса у овом периоду наставила је раст, те је наплаћено 1,342 милијарде КМ или три одсто више у односу на десет мјесеци прошле године - рекао је Маричић за "Еуро-Блиц".

Према његовим ријечима, ово је показатељ да су мјере Владе Српске на ублажавању посљедица вируса корона по привреду имале значајне ефекте, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених, нити већег отпуштања радника.

Навео је да, осим мјера Владе Српске, значајне заслуге за стабилизацију јавних прихода припадају и Пореској управи због правовременог предузимања мјера како би наплата била што ефикаснија.

Маричић каже да је Пореска управа у вријеме кризе спроводила низ одлука и закључака Владе Српске и Републичког штаба за ванредне ситуације од којих је најзначајнија Уредба са законском снагом о пореским мјерама.

Он је нагласио да је Пореска управа у том смислу обрадила и одобрила 29.015 захтјева на износ већи од 51 милион КМ, а тим захтјевима је обухваћено више од 92.000 запослених.