latinica  ћирилица
19/11/2020 |  11:45 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Жунић: Републици Српској вратити надлежности

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић поручио је да је основни циљ Српске и њених представника, али и будућих генерација, да врати надлежности које је добила Дејтонским споразумом, који је скрнављен различитим одлукама високог представника.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је истакао да је значај овог споразума, прије свега, у томе што је донио мир и зауставио грађански рат у БиХ, иако је данас увелико измијењен одлукама високог представника - на штету Републике Српске.

- Дејтонски споразум се сигурно не примјењује у пуном принципу и Република Српска треба да настави да инсистира и захтијева да примјењујемо споразум онако како је направљен - рекао је Жунић Срни.

Он је оцијенио да ће бошњачки кругови, који желе да доминирају у БиХ, пробати све да надлежности из Дејтонског споразума централизују, јер за њих овај споразум представља пораз њихове политике.

- Срби и српски представници, којима је интерес добробит српског народа, морају бити врло пажљиви. Очигледно је да у посљедњих неколико година постоје структуре у српском народу, прије свега у ПДП-у и СДС-у, који мисле да неке надлежности које су дате Српској могу да иду на ниво БиХ и самим тим урушавају Дејтонски споразум - упозорио је Жунић.

Жунић вјерује да грађани препознају такве процесе.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Дан успостављања Дејтонског споразума, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.