latinica  ћирилица
19/11/2020 |  13:07 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог другог ребаланса буџета од 3,6 милијарди КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске данас је утврдила Приједлог другог ребаланса буџета за ову годину у износу од 3,636 милијарди КМ, који је од првог ребаланса већи за 23 милиона КМ, изјавила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Није уобичајено да се раде два ребаланса буџета, али смо због посљедица које је изазвала пандемија вируса корона ово морали да урадимо - рекла је Видовићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе Републике Српске.

Видовићева је навела да ће дефицит буџета износити 394 милиона КМ и смањен је за 18,5 милиона КМ у односу на дефицит који је био предвиђен првим ребалансом буџета који је усвојен у мају.

- Уштедјели смо смањењем отплате обавеза, отплата камата и трошкова, затим смањењем плата за 1,24 милиона КМ, те материјалних трошкова, а укупна уштеда износи 13.340.000 КМ. Важно је што смо задржали веће буџетске приходе у односу на расходе, те можемо рећи да се буџет налази у доброј кондицији. Посљедњи пут је 2004. године било да су текући расходи већи од прихода - рекла је Видовићева.

Она је додала да је раст прихода у односу на први ребаланс буџета 47,5 милиона КМ.

Видовићева је истакла да ће буџет Српске до краја ове године бити ликвидан и измирене предвиђене обавезе, укључујући исплате пензија, социјалних давања, те борачких додатака.

- У идућој години планирамо да обезбиједимо ликвидност буџета, плате ће остати на овогодишњем нивоу, а пензије повишене од 3,5 до четири одсто - навела је Видовићева и подсјетила да ће задужење Српске у овој години бити мање за 24,2 милиона КМ.

Потврдила је да је стање у буџету Српске стабилно, да су приходи и даље виши од расхода, али да је Влада очекивала да пандемија вируса корона бити блажа у четвртом кварталу ове године.

Према њеним ријечима, наставак пандемије и даље изазива проблеме у привреди, а Влада је повећала издатке за Компензациони фонд, како би се помогло у сузбијању посљедица.

- За овај фонд смо ребалансом издвојили још 21 милион КМ, за пензије 6,5 милиона КМ, повећали смо трансфер локалним заједницама и издвојили средства за финансирање школарине на државним факултетима - навела је Видовићева и додала да су уплаћена средства Фонду здравственог осигурања који је обезбиједио залиху заштитне опреме у наредних шест мјесеци.

Она је нагласила да до краја ове године Влада Републике Српске нема намјеру да ускрати финансирање Бањалуке и других локалних заједница јер би за то било потребно промијенити закон.

Видовићева је напоменула да су наредне године планиране измјене Закона о финансирању локалних заједница, али да се ради о мањим измјенама за неке мање заједнице.

Влада Српске утврдила је и Приједлог закона о факторингу којим је прописано да у овом процесу учествује и Инвестиционо-развојна банка с циљем повећања ликвидности привреде, те измјене Закона о порезу на доходак које се односе на приход од капиталне добити и на поклоне и пренос имовине.

На сједници је Горан Бобар именован за вршиоца дужности директора Средњошколског дома у Бањалуци.