latinica  ћирилица
19/11/2020 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Принц Вилијам поздравио истрагу о Дајанином интервјуу

Британски принц Вилијам поздравио је независну истрагу о околностима у вези са интервјууом који је 1995. године за Би-Би-Си дала његова мајка принцеза Дајана, преноси АП.
Принц Вилијам (фото:royal.uk) -
Принц Вилијам (фото:royal.uk)

Вилијам је у саопштењу навео да је истрага корак у правом смјеру и да би требало да помогне откривање истине иза поступака који су довели до интервјуа и посљедичних одлука које је Би-Би-Си донио у то вријеме.

Управни одбор Би-Би-Сија је јуче саопштио да је именовао Џона Дајсона, судију Врховног суда у пензији, да води независну истрагу о околностима у вези с контроверзним телевизијским интервјууом с принцезом Дајаном из 1995. године.

Објава је услиједила након што је Дајанин брат Чарлс Спенсер овог мјесеца поновио да је новинар Би-Би-Сија Мартин Башир (57) користио обмањујуће и лажне тврдње како би његову сестру убједио да да интервју.

Он је такође навео да је телефон принцезе Дијане био прислушкиван и да је њен тјелохранитељ ковао завјеру против ње.

Би-Би-Си се извинио због лажних банковних извода о томе да су два виша сарадника била плаћена за откривање информација о Дајани, али је напоменуо да ови документи нису утицали на њену одлуку да пристане да да интервјуу.

Компанија је саопштила да се Мартин Башир, који тренутно ради као уредник за религијске теме, налази на боловању након операције на срцу и компликација усљед заразе вирусом корона раније у току ове године.

У чувеном интервјуу из 1995. године принцеза Дајана је рекла "било нас је троје у браку", мислећи на везу принца Чарлса са Камилом Паркер Боулс. Интервјуу је гледало неколико милиона људи.

Дајана се од принца Чарсла развела 1996. године, а годину дана касније погинула је у саобраћајној несрећи у Паризу док су је јурили папараци.

Чарлс се оженио Камилом 2005. године.