latinica  ћирилица
19/11/2020 |  15:03 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о факторингу

Министарство финансија Републике Српске је с циљем правног обезбјеђивања алтернативног небанкарског извора ликвидности за пословне субјекте израдило Приједлог закона о факторингу који је први посебни закон такве врсте у Републици Српској.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

У Министарству финансија Срни је речено да је област факторинга, као купопродаје потраживања, раније била регулисана Законом о облигационим односима.

- Предложеним Законом о факторингу ова активност се уређује као небанкарска финансијска услуга, с циљем повећања финансијске инклузије, то јесте обезбјеђења веће доступности финансијских средстава малим и средњим предузећима путем откупа недоспјелих краткорочних новчаних потраживања - појаснили су у Министарству финансија.

Законом је предложено да фактор може да буде банка и друштво за факторинг, а изуетно и друга привредна друштва која пружају финансијске услужне дјелатности.

Приједлогом закона у односу на Нацрт извршена је допуна да фактор, поред банке и друштва за факторинг, може бити и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске као равноправна финансијска организација која послове факторинга обавља под једнаким условима пословања са осталим тржишним учесницима овог сегмента финансијског тржишта.

С обзиром на то да друштва за факторинг представљају специфичну групу финансијских институција, која откупљују краткорочна потраживања на основу комерцијалних фактура за услуге или робу која нису доспјела, домаћа и међународна, предложено је да надзор над друштвима врши Комисија за хартије од вриједности Републике Српске.

Надзор над банкама које се баве дјелатностима факторинга, вршила би Агенција за банкарство Републике Српске, навели су из Министарства финансија.

Код факторинга, као модерног финансијског инструмента, функција финансирања остварује се тако што се откуп потраживања врши прије истека рока доспијећа, а уступилац одмах по продаји потраживања добија од фактора одређени износ новца у виду исплате за извршену испоруку и услуге, не чекајући рок наплате дуга.

На овај начин неликвидна актива привредног друштва претвара се у ликвидну, јер се продајом потраживања обезбјеђује потребна готовина.

Закон о факторингу је препознат као добар инструменат за јачање ликвидности микро, малих и средњих предузећа, њихову заштиту од кредитног ризика, квалитетније управљање потраживањем и услуге наплате потраживања.

Предности факторинга над класичним кредитима посебно долазе до изражаја у привредама у којима постоји отежан приступ изворима финансирања и неефикасним системима наплате.

Микро, мала и средња предузећа имају отежан приступ банкарским средствима усљед ниске кредитне способности или неадекватних средстава обезбјеђења кредита. За разлику од кредита, гдје се одлука о кредитирању заснива на бонитету предузећа и колатералу који предузеће може да обезбиједи, што је отежавајућа околност за велики број малих и средњих предузећа, код факторинга квалитет потраживања је испред квалитета колатерала.

Предности финансирања путем факторинга су повољније и брже обезбјеђивање средстава него путем кредитних задуживања код банака због краћих процедура, а погодни су за мања предузећа због потребне ниже кредитне способности у односу на банкарска средства.

Такође, факторинг је флексибилнији јер се заснива на процјени квалитета потраживања и купаца, а не на кредитној способности. Осим тога, факторинг омогућава и већу заштиту од ризика неплаћања.

У Стратегији развоја малих и средњих предузећа у Републици Српској за период 2016-2020. године, као стратешки циљ утврђено јачање конкурентности привредних друштава путем побољшања приступа финансијама.

Истовремено, јачање небанкарског финансијског система, међу којима је факторинг, је и међу препорукама међународних институција.

Доношење поменутог закона треба да допринесе повећању наплате потраживања код ових привредних друштава, а тиме и побољшању њихове ликвидности, као и повећању правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на јачање привредних субјеката, унапређење конкурентности привредних друштава, те подизање извозног потенцијала и укупног нивоа инвестиција у Републици Српској, истичу из ресорног министарства.