latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:15 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Разматран закон о ослобађању пореза наслијеђене и поклоњене имовине

Влада Републике Српске разматрала је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим се имовина стечена насљеђем и поклоном ослобађа пореза на доходак од капиталног добитка.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Према процјенама Министарства финансија, овим ослобађањима годишње ће у буџету бити за 1,2 милиона КМ мање наплаћено пореских прихода.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак предлажу се одређена ослобађања за кориснике обавезе пореза на доходак од капиталног добитка, као и осталог дохотка у односу на врсту права или имовине која се преноси на пореског обвезника, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

У погледу опорезивања прихода по основу поклона, овим законом предложено је ослобађање у цијелости у оквиру сродника по крви у правој линији, браће и сестара брачних и ванбрачних супружника, те усвојиоца и усвојеника, као и поклони учињени између сродством неповезаних лица уколико њихова укупна вриједност на годишњем нивоу не прелази 10.000 КМ.

- Имајући у виду да је веома тешко одредити вриједност код имовине која је набављена прије дугог временског периода, овим законом је предложено да се у сврху опорезивања порезом на доходак од капиталног добитка сматра преношење имовине или права коју је порески обвезник држао краће од седам година -  наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је данас други ребаланс буџета Републике Српске за ову годину, чији је оквир 3,636 милиона КМ, а који је увећан за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на први ребаланс.

За првих 10 мјесеци ове године извршење буџетских прихода, без грантова, не одступа значајно од усвојеног другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, а исто се очекује и до краја године.

- Посматрајући структуру буџетских прихода, дошло је до значајнијих одступања код појединих врста прихода. Тако су у односу на први ребаланс приходи од индиректних пореза у овој години умањени за 40,5 милиона КМ, односно за 3,1 одсто - наводи се у саопштењу.

Као резултат мјера Владе за помоћ привреди, приходи по основу пореза на доходак и доприноси за пензијско и инвалидско осигурање увећани су за 11,3 милиона КМ, односно 47,9 милиона КМ.

На позицији прихода од грантова дошло је до повећања у износу од 39 милиона КМ, а који се односи на уплату Владе Србије.

- С друге стране, као потреба даље подршке здравству и привреди у борби са посљедицама пандемије ковид 19, дошло је до пораста буџетских издатака од којих издвајамо повећање трансфера Компензационом фонду за додатних 21 милион КМ у односу на први ребаланс, те субвенција за подстицаје за повећање плата радницима за три милиона КМ, тако да су и поред уштеде од 13,3 милиона на издацима, укупни буџетски издаци повећани за 23 милиона КМ - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да и поред потребе за додатним финансирањем мјера у борби са пандемијом ковид 19, чији је други талас у току у земљи, али и окружењу, другим ребалансом је планиран мањи буџетски дефицит у односу на првобитно планирани за 18,5 милиона КМ, док је првобитно планирано задужење другим ребалансом умањено за 24,5 милиона КМ.