latinica  ћирилица
19/11/2020 |  17:04 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Сутра почиње изборна кампања у Мостару

У Мостару сутра званично почиње кампања пред локалне изборе који ће бити одржани 20. децембра, саопштено је из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Предизборна кампања трајаће до 19. децембра до 7.00 часова ујутро, када ће почети изборна тишина.

Према одредбама Изборног закона БиХ, изборна кампања се дефинише као период у којем политички субјекти, на законом утврђен начин, упознају бираче и јавност о свом програму и кандидатима.

Политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право да воде изборну кампању у мирном окружењу, да организују и одржавају јавне скупове на којима могу слободно износити ставове како би стекли подршку бирача, као и да штампају и дијеле плакате, постере и друге материјале у вези са изборном кампањом, подсјећају из ЦИК-а.

Надлежна градска тијела дужна су да обезбиједе равноправан третман политичким странкама, коалицијама, листама независних кандидата и независним кандидатима који су овјерени за учешће на изборима у њиховим захтјевима да јавна мјеста и јавне објекте користе у сврху кампање, укључујући одржавање скупова, излагање огласа, плаката, постера и сличног материјала.

Политичким субјектима је забрањено да уклањају, прекривају, оштећују или мијењају штампане огласе, постере, плакате или друге материјале који се користе у сврху изборне кампање, да воде кампању на начин којим се нарушава полна равноправност, да постављају штампани, писани или било који други материјал у вези са изборном кампањом на зградама у којима су смјештени органи власти на свим нивоима, јавна предузећа, јавне установе и мјесне заједнице, као и на вјерским објектима, те јавним путевима и јавним површинама, односно, дозвољено је само на оним мјестима предвиђеним за постављање плаката и оглашавање.

Забрањено је и да политички актери у изборном процесу носе и показују оружје на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини, да ометају скупове других политичких субјеката, као и подстицање других на такве активности, да спречавају новинаре да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима, као и лажно представљање у име било ког политичког субјекта.

Једна од законских забрана на коју ЦИК посебно скреће пажњу јесте кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК позива политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присталице, те запослене или на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије, да воде фер изборну кампању, а позив је упућен медијима и бирачима да дају допринос да кампања и цијели изборни процес у Мостару протекну у демократском окружењу.