latinica  ћирилица
19/11/2020 |  17:16 ⇒ 19:40 | Аутор: Агенције

Сјеверна Митровица: Полиција упала у апотеку, грађани се испријечили (ВИДЕО)

Министарство здравља самопроглашеног Косова, у сарадњи са царином и полицијом, извршило је данас упад у апотеку у Сјеверној Митровици.
Окупљени грађани (фото: kosovo-online.com) -
Окупљени грађани (фото: kosovo-online.com)

Упад у апотеку извршен је са намјером како би заплијенили лијекове који нису регистровани у здравственом систему Косова и Метохије, пише портал Косово онлајн.

Како се наводи, захваљујући мјештанима Митровице који су се у великом броју окупили испред једне од апотека, ниједан лијек није заплијењен.

Власник апотеке у коју је извршен упад, Благоје Савић рекао је да је разлог за данашњу акцију политичке природе.

- Регистрован сам и плаћам порез. Они траже да цјелокупни лијекови и роба буде са Косова, а то је немогуће. Наши здравствени радници и доктори преписују друге лијекове и није исти систем здравства Косова и Србије. Прво треба да доктори пређу на њихов систем здравства, па тек онда апотеке - рекао је Савић.

Власник једне од апотека Војкан Лакетић рекао је да је акција организована како би се провјерило да ли су лијекови који се продају у српским апотекама регистровани у косовском здравственом систему.

- Проблем је што наши љекари раде по српском систему, а то значи да преписују лијекове који су регистровани у српском систему. Ако узмете једну просјечну апотеку у Сјеверној Митровици, више од 80 одсто лијекова није регистровано у систему КиМ, а они су сад дошли да заплијене те лијекове. И то у сред ове пандемије. При томе они сами нису носили заштитну опрему, а ушло је њих 15-оро унутра - испричао је Лакетић.

Према његовим ријечима, за ту ситуацију крива је искључиво Приштина која се прије пет година споразумима у Бриселу обавезала да ће регистровати све производе из Србије, а од тог обећања није било ништа.

Како је рекао, велику подршку су добили и од грађана Сјеверне Митровице, али је питање шта ће бити сутра.

- Уз помоћ народа смо одбранили оно што је могло да се одбрани. Сад је питање шта ће бити сутра, можда се најаве, а можда опет дођу ненајављени као и данас, без икаквих докумената. Данас су само упали код човјека у апотеку и запријетили да ће заплијенити све што буду нашли. Чак су позвали комби царине, да се није народ окупио вјероватно би му све однијели - казао је Лакетић.

Савић истиче да је разлог за данашњу акцију политичке природе.

- Ово што се сад догодило и то у сред пандемије...не знам шта да кажем...и не знам да ли неко размишља шта ће бити са сјеверним дијелом Косова, када не буде могао да се купи неки лијек, а хиљаде и хиљаде људи су болесни. То треба да се ријеши. Није ово рјешење, а опет не можемо да се нон стоп свађамо и да се препиремо - био је искрен Савић.