latinica  ћирилица
19/11/2020 |  17:43 ⇒ 18:04 | Аутор: РТС

"Обруч 2020" – симулација антитерористичке акције у ноћним условима (ВИДЕО)

На Новом Београду одржана је вјежба полиције "Обруч 2020", у којој је симулирана борба са терористима и ослобађање талаца.
"Обруч 2020" (Фото: buducnostsrbijeav) -
"Обруч 2020" (Фото: buducnostsrbijeav)

Коришћењем специјалног робота који пружа потпуни аудио и визуелни преглед ситуације и дрон за извиђање са термовизијском камером и слањем снимка ка оперативном штабу, те провјером специјалисте групе који прилази експлозивном прслуку и деактивира експлозивну направу, завршена је вјежба "Обруч 2020".

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је поносан на припаднике полиције и честитао им на, како је рекао, одличној показаној вјежби која је трајала у стварном времену.

- Први пут су извели неке ствари. Видјели сте колико се ниско спустио хеликоптер. Момци су фантастично обавили овај посао. Они јесу гарант за безбједности. У данима и недјељама који су пред нама од њих очекујем велике резултате. Београд и Србија мора да буде сигурна, безбједна и у потпуности мора да побиједи организовани криминал и мафију - истакао је.

Предсједник Вучић оцијенио је вјежбу као врло добру.

- Полицијски службеници - врло добро - оцијенио је вјежбу предсједник Србије Александар Вучић. 

Он је најавио да ће у суботу у Нишу, ако све буде у реду, бити представљање нове модерне опреме и наоружања Војске Србије.

У вјежби су учествовала 254 припадника и 28 возила различите намјене и пет хеликоптера, припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Хеликоптерске јединице, Интервентне јединице 92, Полицијске управе за град Београд и Сектора за ванредне ситуације.

Циљ вјежбе је, како је саопштено из Министарства унутрашњих послова, приказ спремности припадника МУП-а да пруже ефикасан одговор у свакој ситуацији у ноћном режиму и отежаним условима.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Такође, циљ је и да се покаже обученост да хитном интервенцијом без одлагања, уз коришћење опреме високог нивоа балистичке заштите и савремених техничких уређаја, припадници МУП-а савладају терористе и заштите грађане.

Саобраћај је током вјежбе био обустављен од Бранковог моста Булеваром Николе Тесле до раскрснице са Улицом трешњевог цвијета.