latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:13 ⇒ 20:12 | Аутор: Б92

Пантелић: Капитену, зар овако нож у леђа?!

Немања Видић је подигао велику прашину у српској фудбалској јавности великим критикама и нападом на рад Фудбалског савеза Србије.
Марко Пантелић (фото:Mozzart sport) -
Марко Пантелић (фото:Mozzart sport)

Прослављени српски репрезентативац је критиковао систем да је деструктиван и краткорочан, те јасно и гласно поручио: "Доста више!".

Поводом тога се огласио потпредсједник Фудбалског савеза Србије Марко Пантелић који је изненађен да му је велики пријатељ овако "забио нож у леђа".

"Драги мој Немања,

мало је српских фудбалера који су постигли оно што си ти и који су на такав начин репрезентовали нашу земљу. Мало је оних који су имали храбрости да као ти преузму одговорност на терену. Никада ниси оклијевао, бескомпромисно си у све улазио.

Звали смо те и пред овај циклус да се укључиш у рад Савеза, да преузмеш одговорност и да као и на терену будеш уз неку нову генерацију. Али овог пута ниси хтио. Одбио си сваки приједлог. Ријешио да супротно твом ставу останеш у сјенци. И чекаш.

Сада си дочекао тренутак и ударио на савез који је уз тебе био као играча, али и сада. Кажеш да видиш многе проблеме. Пуно њих је постојало и када ти као репрезентативац ниси успијевао да одеш на велика такмичења или када си преузимао одговорност па гријешио, када је од тебе зависило. Сјети се пенала против Словеније, пораза од Естоније, пенала против Њемачке... Није све било добро ни тада. Ипак, тада ниси писао саопштења. Радио си оно што најбоље знаш. Сада си одлучио да кренеш у борбу против система. Питање је само са којим људима.

Изабрао си позицију коју некада ниси волио, да будеш у сјенци и критикујеш. Лако је то. Заштити тренере и играче својим именом и ауторитетом. Уђи у систем па покажи да можеш боље. Ко ће Немањи Видићу ишта моћи да забрани? Није те било на стадиону против Шкотске, уз играче и струку. Није те било ни прије тога да укажеш на проблеме које видиш. Шта би се десило да је пенал рулет стао на нашу страну и да смо отишли на Европско првенство? Да ли би и тада писао саопштења?

Ти си човјек који може много, али који је увијек говорио дјелима, а не саопштењима. Кажеш да су у Савезу људи сумњивих биографија, претпостављам да мислиш на моју биографију, па онда на биографије и осталих функционера, предсједника Кокезе, потпредсједника Бјековића, спортског директора Матијашевића; Зато сада користим прилику да те још једном позовем да дођеш у Фудбалски савез Србије, као човјека чисте и неупраљане биографије и да кренеш у побољшавање фудбала. Изнеси свој план за рјешење проблема које си навео, јер све су ово општа мјеста или општи проблеми европског фудбала и да се потрудимо заједно да све промијенимо. У супротном утопићеш се у групу критичара који све знају послије неуспјеха и не предузимају ништа.

И на крају, не припада некадашњем капитену репрезентације да на овакав начин комуницира нити да у овако тешком тренутку забије нож у леђа.

Нисмо то од тебе очекивали", поручио је Марко Пантелић.