latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:13 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Критике Помпеу због посјете израелским насељима

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Гејит осудио је данашњу посјету државног секретара САД Мајкла Помпеа Голанској висоравни и јеврејским насељима на Западној обали.

Он је рекао да је посјета Помпеа "без преседана".

- Тај поступак је очигледно кршење међународне легитимности и охрабрује десничарску Владу Израела да настави са противзаконитом изградњом насеља, која се сматра највећом препреком миру заснованом на рјешењу са двије државе - истакао је Гејит.

Гејит је додао да посјета Помпеа неће промијенити међународно признати статус палестинских територија, јавио је "Спутњик".

Помпео је данас саопштио да ће САД сву робу која долази из јеврејских насеља на Западној обали признати као израелску, како би се прекинуло глобално бојкотовање таквих производа.

Он је бојкотовање производа назвао "манифестацијом антисемитизма".

Према ријечима Набила Абуа Рудеинеха, портпарола палестинског предсједника Махмуда Абаса, Помпеова посјета је "очигледно пркошење свим међународним резолуцијама о легитимности".

Рудеинех је критиковао америчку администрацију због, како је рекао, активног учешћа у окупацији палестинских територија.

Критике је упутио и Палестински државни савјет, правно тијело при Палестинској ослободилачкој организацији /ПЛО/, саопштивши да посјета Помпеа поставља опасан преседан и да је супротна резолуцији УН у којој се наводи да је изградња израелских насеља препрека постизању мира.