latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:26 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска ће увијек бранити своје уставне надлежности (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је, у нашем политичком магазину Печат, да вјерује да би БиХ била успјешна или бар прилично успјешна земља да јој је дозвољено од почетка да организује унутрашњи политички живот на бази изворног Дејтонског споразума.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Цвијановић је рекла да је у БиХ долазило до страшних девијација на уставном и унутрашњем политичком плану, које су се дешавале захваљујући интервенцијама високих представника или вјери и наивношћу да ће се, прихватањем одређених ствари, доћи до бољег и ефикаснијег система, што се никада није десило.

Предсједница Српске је истакла да, 25 година након Дејтонског споразума, "када погледамо године иза нас и видимо колики је притисак био на уставном поретку, можемо да будемо задовољни чињеницом да је Република Српска стабилна, мирна, функционална, Република која иде напријед и одолијева изазовима политичке, економске и социјалне природе".

- Можемо да будемо задовољни. Исто тако, можемо да будемо и незадовољни чињеницом и спознајом да бисмо били још бољи и успјешнији да није било прекрајања унутрашњег поретка. Имали бисмо више шансе сви - БиХ у цјелини, а посебно Република Српска - сматра Цвијановић.

Предсједница подсјећа да су Републици Српској, интервенцијама страног фактора оличеног кроз високе представнике, отете одређене надлежности и пренесене на ниво БиХ. Наглашава да постоји и опасна теза од које неки ни до данас нису одустали.

- То је у суштини лажна теза која говори о томе како би БиХ постала успјешнија ако постане грађанска земља. Они који то упорно покушавају да наметну нису обесхрабрени и даље инсистирају на томе - навела је предсједница Српске.

Цвијановић је рекла да су високи представници ишли путем развлашћивања Републике Српске и јачања, како они то кажу, централних органа БиХ.

- Знамо шта је БиХ имала у изворном Дејтону, а шта има данас и не морате пуно да промишљате да бисте разумјели куд то води - води у лажну слику да ћемо стићи до функционалности ако БиХ изгуби обиљежја вишенационалности и оног што припада сваком од народа и ако постане грађанско друштво. Ту наивност давно сам оставила иза себе. Они не одустају од грађанске БиХ, а ни ми од Републике Српске и њених надлежности - поручила је предсједница.

Цвијановић је истакла да су многа рјешења на нивоу БиХ била на штету Републике Српске, али да ће Српска, политичким и правним средствима, наставити да штити Устав и своје уставне надлежности.

- Много пута у ових 25 година, када се није могло наћи рјешење на унутрашњем плану у оквиру ФБиХ између двије компоненте - бошњачке и хрватске, проблем се настојао пребацити на терен БиХ не би ли дошли до неког бољег рјешења, а оно је увијек и по правилу било на штету Републике Српске. Али смо ми ојачали, врло презицно износимо своје ставове и бранимо своје позиције и бранићемо Устав и уставне надлежности - поручила је предсједница Српске.

Истакла је да је изворни Дејтонски споразум далеко боље рјешење од овог што сада имамо у БиХ, јер и 25 година од рата, умјесто партнерства и суживота, имамо недостатак разумијевања и функционалног система.

Предсједница каже да зна "да Република Српска многе нервира и да су очекивали да ће Српска и њени грађани кроз развлашћивања од стране високих представника изгубити вјеру да може да функционише и постоји".

- Изненађујући фактор је да је овдје расла вјера, љубав и опредијељеност да се чува и јача Република и да се напредује. На то западни фактор није рачунао јер су ишли логиком да што више одузимате - људи ће се помирити с тим и прихватити све, а овдје је било обрнуто - што се више одузимало, расла је свијест да не треба тако да буде, да није уреду и да није засновано на међународном праву - нагласила је Цвијановић.

Цвијановић каже да су Срби и Хрвати у БиХ свјесни да све што странци раде - раде искључиво у корист Бошњака. Поручује да је високи представник сувишан и да представља сметњу европским интеграцијама.

- Не треба нам високи представник ако смо опредијељени за европски пут. Сви су свјесни да је он сметња специјалном представнику ЕУ да се позиционира као једини релевантан јер има иза себе ЕУ. То је партнерство које желим да видим и политика коју заговарам, а не ово гдје високи представник пријети, смјењује, развлашћује, одузима надлежности... - истиче предсједница Српске, додајући да вјерује да би све било боље када би високи представник напустио БиХ.

Предсједница Републике Српске поручује да вјерује у грађане, те да Српска неће дозволити да буде "дежурни кривац" у БиХ.

- Имамо Републику Српску, не желимо да сметамо било коме. Желимо да будемо партнери у оквиру БиХ, да имамо саговорнике, да радимо заједничке пројекте, али не можете дирати наше надлежности, кривити нас иако нисмо криви... Па у ФБиХ двије године након избора нису у стању да формирају власт, а причају како смо ми за нешто криви... За шта? - пита Цвијановић.

Када је ријеч о новој америчкој администрацији и односу према БиХ и Републици Српској, Цвијановић сматра да не би требало да буде притисака, јер, према њеном мишљењу, Балкан више није у фокусу администрације САД или било које друге администрације на свијету.