latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:39 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Усаглашена одлука и о заједничкој војној вјежби са Србијом

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Предсједништво БиХ донијело усаглашену одлуку о заједничкој војној вјежби Оружаних снага БиХ и Војске Србије, као и о заједничкој изјави којом се потврђује приврженост Предсједништва БиХ Општем оквирном споразуму за мир у БиХ.

- Сагласили смо се о томе да тај мир треба једнако да упражњавају сви народи и грађани БиХ, а заложили смо се за очување мира свакога и за развој и просперитет БиХ, њених народа и ентитета - рекао је Додик.

Додик, који сутра преузима функцију предсједавајућег ове институције, рекао је да чланови Предсједништва БиХ раде у складу са ситуацијом у БиХ.

- У вези са Дејтоном, постоји значајна фарса. Дејтонски споразум је знатно промијењен, није више оно што је био на почетку - нагласио је Додик за Н1.

Говорећи о најављеном доласку у БиХ високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља, Додик је најавио да ће се чланови Предсједништва БиХ у суботу, 21. новембра, ујутро састати са њим, а да ће потом високи званичник ЕУ посјетити Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ, према утврђеном програму посјете, са чијим члановима ће разговарати о европском путу БиХ, мада још није утврђен коначан протокол.

Он није желио да шире коментарише ставове Колегијума Парламентарне скупштине БиХ у вези са неприхватањем сусрета са Борељом у овој институцији, за кога је рекао да је прихватљив партнер из ЕУ, те оцијенио да постоји могућност да ће руководство парламента БиХ кориговати свој став.

Додик је нагласио да је данас на Предсједништву БиХ донесена одлука да се одобри заједничка вјежба Оружаних снага БиХ са Војском Србије на територији БиХ, што је оцијенио као добру и "релаксирајућу причу".

Повезане вијести:

Додик за РТРС: У заједничкој изјави нема "евроатлантских интеграција"