latinica  ћирилица
20/11/2020 |  07:57 ⇒ 07:59 | Аутор: СРНА

Густа магла на подручју Фоче

У Републици Српској и Федерацији БиХ овог јутра вози се углавном по мокрим и клизавим коловозима, док је на подручју доњег Подриња видљивост знатно смањена због густе магле, као и у долинама Неретве и Лашве.
Магла - Фото: ТАНЈУГ
МаглаФото: ТАНЈУГ

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље или камења на коловоз, а на путевима на којима се изводе санациони радови обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Због радова на дионици регионалног пута Разбој - Руданка у Драгаловцима до 17.00 часова измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У Лакташима је измијењен режим у одвијању саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се укршта са улицом Војводе Живојина Мишића и Улицом Бродског батаљона измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова у тунелу Брчигово.

У току су радови на дионици магистралног пута Црквина - Модрича један, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја.

На регионалном путу Шипово - граница Републике Српске/ФБиХ /Ново Село/ у току су радови, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

На дионици магистралног пута Заблеће - Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због радова на санацији клизишта.

Саобраћај у тунелу Драгорај на овој дионици пута обустављен је и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

На дионици пута међуентитетска линија Врела - Котор Варош - Бањалука кретаће се вангабаритни превоз, а возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

Због радова на магистралном путу Каракај два - Дрињача измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на дионици регионалног пута Шековићи - Доње Цапарде измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На магистралном путу у Власеници, због изградње пословног објекта ,измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су радови на регионалном путу Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука, а за вријеме извођења радова саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

У току су радови на модернизацији система јавне расвјете у граду Приједору на магисталним и регионалним путевима.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Јоховац - Руданка.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/
- Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова на коловозу измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због деминирања терена на дионици магистралног пута Пелагићево - граница Републике Српске/ФБиХ /Блажевац/ најављене су повремене обуставе саобраћаја по 30 минута у времену од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и моста, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

У току је републичка превентивна кампања "Безбједна вожња у зимским условима 2020", током које стручни тим АМС Републике Српске беплатно контролише исправност уређаја на возилима и њихову припремљеност за вожњу у зимским условима.

Данас ће возачи моћи бесплатно преконтролисати своја возила у АМД "Козарска Дубица" у Дубици од 9.00 до 11.00 часова, а затим у АМД "Градишка" у Градишци од 13.00 до 15.00.

На путевима у западним и југозападним крајевима ФБиХ могући су јаки удари вјетра.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Сарајево - Тузла - Орашје, Невић Поље - Каоник, Јајце - Црна Ријека, Мостар - Широки Бријег од улаза у Мостар до Балиновца, Ливно - Каменско, Дрвар - Босанско Грахово, Посушје - Широки Бријег и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Грађани БиХ могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста на вирус корона.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар /ПЦР/ тест на коронавирус који не смије бити старији од 48 часова.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору.

На граничном прелазу Метаљка на путу Чајниче - Пљевља могућ је улазак у Црну Гору у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни ПЦР, ЕЛИСА или ЕЦЛИА тест стар максимално 72 часа.

Дјеца до пет година не морају имати урађен један од наведених тестова како би ушли у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања ПЦР или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.