latinica  ћирилица
20/11/2020 |  08:01 ⇒ 08:19 | Аутор: БЕТА

Бајден побиједио и у Џорџији и дошао до 306 електора, Трамп има 232

Новоизабрани предсједник САД, демократа Џозеф Бајден, освојио је на изборима и савезну државу Џорџија, једину у којој до сада није био пројектован побједник, објавила је агенција Асошиејтед прес.

Агенција је пројектовала побједу Бајдена у Џорџији над досадашњим предсједником, републиканцем Доналдом Трампом, након што су власти те савезне државе објавиле резултате поновног бројања гласова који су потврдили малу предност кандидата Демократске странке.

Власти Џорџије су наложиле поновно бројање гласова јер је разлика између два кандидата послије првог била мања од 0,5 одсто. Послије првог бројања, Бајден је имао око 14.000 гласова више од Трампа, а данас је објављено да је у предности за око 12.000 гласова, од пет милиона изашлих бирача.

Кандидат демократа није побиједио у Џорџији од 1992. године, када је Бил Клинтон добио више гласова од тадашњег предсједника Џорџа Буша старијег.

Побједом у Џорџији Бајден је освојио још 16 електорских гласова и дошао до 306, док је Трамп “добио“ 232 електора.

Агенција АП и други водећи амерички медији 7. новембра су прогласили Бајдена побједником избора, након што су пројектовали његову побједу у 23 савезне државе и Дистрикту Колумбија, на основу којих је “скупио“ 284 од 538 електорских гласова. Медији су касније прогласили побједу Бајдена и у Невади која даје шест електора.

За побједу на изборима потребно је да кандидат “освоји“ најмање 270 од 538 електора. Кандидат који побиједи у једној савезној држави “добија“ све њене електоре, осим у Мејну и Небраски.

Гласачи се нису опредјељивали директно за Трампа (74) или Бајдена (77), већ су бирали електоре, демократе или републиканце, који у децембру формално бирају предсједника (електорски колеџ). Пошто је тај чин формалност, побједник се зна одмах послије избора.

Бајден је до Бијеле куће дошао највише захваљујући освајању Пенсилваније, Мичигена и Висконсина, три традиционално демократске државе које су пресудиле и изборе 2016. године, када је Трамп у свакој од њих побиједио кандидаткињу демократа Хилари Клинтон са мање од један одсто разлике.

Уз те три државе, ове године су још само двије, Аризона и Џорџија, гласале другачије него на прошлим изборима. У обје је, према пројекцији АП-а и других водећих медија, такође побиједио Бајден.

Од до сада пребројаних гласова, Бајден је добио 79,7 милиона, а Трамп 73,7 милиона. И један и други су добили више гласова од свих досадашњих предсједничких кандидата.

Трамп од изборне ноћи оптужује демократе за крађу избора, али за то не наводи ниједан доказ, и покушава да оспори резултате пред судовима савезних држава. Најавио је да ће у процес укључити и Врховни суд САД ако буде потребно.

Уз то, Трамп и његови савезници повлаче и друге, за САД необичне потезе, како би оспорили побједу Бајдена. Међу њима су звање у Бијелу кућу посланика парламената савезних држава, телефонирање локалним изборним званичницима у Мичигену и вршење притиска на званичнике у Аризони да одложе потврђивање резултата, наводи АП.

Ако побједа Бајдена буде потврђена, он ће ступити на дужност предсједника 20. јануара.

Бирачи у Џорџији држе кључ и контроле над Сенатом САД, у којем свака од 50 савезних држава има по два представника.

Уз предсједника државе и свих 435 чланова Представничког дома Конгреса, грађани САД су 3. новембра бирали и 35 од 100 сенатора. Трећина чланова Сената, у којем су републиканци до сада имали тијесну већину, бира се сваке две године, а мандат сенатора траје шест година.

Џорџија у овом изборном циклусу бира оба сенатора.

Републиканци тренутно имају 50, а демократе 48 од 100 сенатора. Ко ће имати већину у горњем дому Конгреса САД одлучиће бирачи Џорџије у другом кругу избора за Сенат, заказаном за 5. јануар.

За контролу над Сенатом републиканцима је потребна побједа у једном од та два дуела, а демократама у оба.

Ако би демократе освојиле оба сенаторска мјеста Џорџије, однос снага био би 50 према 50, а у том случају пресуђује глас предсједавајућег Сенату, што је по функцији потпредсједник САД.

Захваљујући побједи Бајдена, потпредсједница САД биће сенаторка демократа Камала Харис, која ће предсједавати Сенатом од 20. јануара.