latinica  ћирилица
20/11/2020 |  08:58 | Аутор: Агенције

Ко ће бити српски кандидат за Оскара: У трци седам филмова

Седам домаћих филмова пријавило се за избор српског кандидата за Оскара на конкурсу завршеном 16. новембра у поноћ у Филмском центру Србије (ФЦС), потврђено је порталу “Нова“ у ФЦС-у.
Филм "Отац" (фото:б92-промо) -
Филм "Отац" (фото:б92-промо)

На конкурс су стигле пријаве за филмове “Отац“ Срдана Голубовића, “Име народа“ Дарка Бајића, “Викенд са ћалетом“ Мирослава Момчиловића, “Мој јутарњи смех“ Марка Ђорђевића, “Пијавице“ Драгана Маринковића, “Реална прича“ Гордана Кичића и “Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића.

За разлику од ранијих деценија, умјесто Академије за филмску умјетност и науку (АФУН), избор српског представника за Оскара организује ФЦС и то по новим правилима. Умјесто комисије од 11 чланова, о кандидату за Оскара за најбољи филм на страном језику изјашњаваће се седмочлана комисија.

За овогодишњи избор је, објашњавају у ФЦС, пронађено “компромисно рјешење“ и комисија ће бити састављена од представника четири репрезентативна удружења, члана УО Филмског центра Србије и “два истакнута представника из филмског свијета“ на приједлог УО.

АФУН ће, наводе у ФЦС, имати свог члана у комисији, без прецизирања њеног састава. Новина при избору је и да ће чланови комисије морати да се смјењују сваке године, односно правилником је предвиђено да садашњи чланови комисије могу поново да се нађу у овом телу тек послије четири године паузе.

Комисија би, према сазнањима “Нове“, требало да од 20. новембра сваког дана гледа по два филма у једној од сала Комбанк дворане, а рок за пријаву српског кандидата за Оскара је 1. децембар.

Додјела награда Америчке академије за филм и умјетност је због пандемије одложена за 25. април 2021. године, а Србија може да на избор за најбољи филм на страном језику кандидује само једно остварење.