latinica  ћирилица
20/11/2020 |  09:13 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Како се бира патријарх српски

Према Уставу Српске православне цркве, српског патријарха бирају епископи на Изборном сабору, а кандидат за избор може бити свако ко је епархијски епископ најмање пет година.
Патријаршија СПЦ У Београду -
Патријаршија СПЦ У Београду

Засједање Изборног сабора заказује Свети архијерејски синод, а, према процедури, Сабор, чији су равноправни чланови сви митрополити и епископи СПЦ, бира тројицу кандидата тајним гласањем.

За рад Изборног сабора потребно је учешће најмање двије трећине чланова Светог архијерејског сабора СПЦ.

Они се заклињу да ће водити рачуна само о добру и интересу Цркве, народа и отаџбине, те да ће гласати за најбољег.

Потом се гласа тајно, листићима, а сваки од тројице кандидата за новог патријарха мора добити више од половине гласова, стога, приликом избора, постоје најмање два круга гласања.

Када се сазнају имена тројице кандидата која су добила натполовичну већину гласова, прелази се на бирање жријебом, односно апостолским начином.

Процедура је таква да чланови Сабора прелазе из Саборске сале у Патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог на службу призива Светог Духа за избор новог патријарха, коју служи најстарији архијереј по хиротонији.

Током те службе, листићи са именима тројице кандидата стављају се у засебне коверте, а оне се затим стављају у јеванђеље.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

У тачно одређеном дијелу службе, један од монаха, којег је за то изабрао Сабор, извлачи коверту са именом новог патријарха.

Његова светост патријарх српски Иринеј јутрос је преминуо, саопштила је Српска православна црква.