latinica  ћирилица
20/11/2020 |  10:53 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Покренуте активности с циљем привлачења инвеститора

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске саопштило је да је у претходном периоду покренуло неколико значајних активности с циљем привлачења инвеститора за улагање у различите привредне секторе.
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

- Као дио шире кампање реализовани су промотивни видео спот и пратећа брошура, редизајниран је веб сајт намијењен страним инвеститорима, те су осмишљени и креирани слоган, логотип и друга идејна рјешења који се користе у сврху промоције привредних потенцијала Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Из Министарства напомињу да је стратешко опредјељење Владе Републике Српске, упркос појави и ширењу вируса корона и проглашења пандемије, стварање повољних услова за инвестиције као једну од кључних развојних политика.

- У циљу привлачења страних инвеститора и промоције пословног амбијента осмишљен је слоган `Српска – Република могућности` који истиче све потенцијале, инвестиционе могућности и компаративне предности за директне стране инвестиције у Републику Српску - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да промотивни видео спот под називом "Српска – Република могућности" приказује најзначајније карактеристике Републике Српске, као и бројне предности за улагање међу којима су природни потенцијали, индустријски ресурси, географски положај и саобраћајна повезаност.

- Видео спот, доступан на `Јутјуб` каналу Министарства привреде и предузетништва, преведен је на енглески, руски и њемачки језик, те достављен свим представништвима Републике Српске у иностранству, како би се инвестициони потенцијали приближили страним инвеститорима, али и грађанима Републике Српске у дијаспори - наводи се у саопштењу.

Из Министарства указују да видео-спот прати и истоимена промотивна брошура у којој је у писаној форми и на илустрован начин представљена Република Српска, као и све погодности које се нуде инвеститорима.

Брошура је преведена на енглески и руски језик, те је првенствено намијењена представљању Српске на сајмовима, привредним форумима и сличним догађајима у иностранству.

- Интернет портал намијењен инвеститорима http://investsrpksa.vladars.net/ редизајниран је и технички унапријеђен, те представља мјесто гдје је на једноставан начин могуће пронаћи тачне и правовремене информације о важећој правној легислативи, инвестиционим пројектима, секторима за улагање са највећим компаративним предностима, као и другим информацијама од значаја за потенцијалне инвеститоре - напомињу из Министарства.

У саопштењу се наглашава да су готово све активности финансиране из донаторских средстава, а пројекат је највећим дијелом подржан од Међународне финансијске корпорације, чланице Групације Свјетске банке из Пројекта побољшања пословног окружења, који се реализује уз финансијску подршку Амбасаде Велике Британије.

- Представљање Републике Српске и промоција њених инвестиционих потенцијала је континуирана активност коју ће Министарство привреде и предузетништва, у сарадњи са другим министарствима Владе Републике Српске, реализовати и у будућности - додаје се у саопштењу.

Из Министарства привреде и предузетништва истичу да ће промоција потенцијала Републике Српске за привлачење инвеститора бити од изузетног значаја у периоду након пандемије вируса корона, када ће се промотивна кампања интензивирати "с обзирим да постоји реална могућност за повећан интерес инвеститора у простор југоистичне Европе".