latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:20 | Аутор: СРНА

Додик: Борел изгледа да није упознат са садржајем Дејтонског споразума

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да високи представник ЕУ и потпредсједник Европске комиисје Жозеф Борел, који сутра долази у Сарајево на обиљежавање 25 година од Дејтонског споразума, изгледа није упознат о садржају Дејтонског споразума.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У колумни коју је писао за федералне медије анализирајући стање у БиХ, Борел ниједном рјечју не спомиње суштину Дејтонског споразума, ентитете и народе које очигледно не познаје, већ помиње људе, што је велики пропуст с обзиром на високу европску функцију коју обавља - истакао је Додик за Срну упитан да прокоментарише Борелову колумну објављену у федералним медијима а у којој говори о некој наводној централизованој БиХ, игноришући постојање три конститутивна народа у БиХ.

Додик је оцијенио да је такво његово непознавање Дејтонског споразума без сумње пропуст који се догађа управо у моменту када долази да обиљежи 25 година тог споразума и Устава, који јасно кажу да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

- Борел је тако на своју руку, у својој колумни, искључио ентитете и народе, а говори, према ономе што је написао, о некој централизованој БиХ која као таква не постоји. Разлике између Борела и Предсједништва БиХ очигледно су велике - указао је Додик.

Додик је истакао да је Борел посебну неупућеност, незнање, али и тендециозност исказао у дијелу колумне гдје говори о наводном геноциду у БиХ.

- Борел би морао да зна да о томе нема одлуке ниједног органа у БиХ, као што би требало да зна да у БиХ постоји српски народ који не признаје и никада неће признати лажне оптужбе о наводном генциду током протеклог рата.
То треба поштовати, а не игнорисати, јер је ријеч о конститутивном народу у БиХ, а не да насједа на причу само једног народа - поручио је Додик.

Он је констатовао да управо Борел користи реторику истиријског ревизионизма, коју користи и један народ у БиХ да би кривотворили историјске факте.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва оцијенио је да, према свему томе, нема сумње да ће за сутра најављени састанак са члановима Предсједништвом БиХ бити оптерећен тим разликама у поимању Дејтонског мировног споразума и БиХ.